Zo denkt een computer : Programmeren en computationeel denken in het onderwijs

logo
Bron

Zo denkt een computer biedt lagere en secundaire scholen informatie, praktijkvoorbeelden en instrumenten om leerlingen de basisprincipes van computationeel denken en programmeren bij te brengen. Op die manier kunnen scholen hun leerlingen wegwijs maken in de digitale wereld.

De publicatie bestaat uit drie grote delen:

  1. In een inleidend deel wordt dieper ingegaan op de verschillende componenten van computationeel denken, en wat er op dit vlak van scholen verwacht mag worden.
  2. Het tweede deel bevat uitgewerkte praktijkvoorbeelden zoals ze ontwikkeld zijn door de scholen uit het lerend netwerk programmeren.
  3. In een laatste deel vind je verwijzingen naar extra literatuur en naar organisaties die ondersteuning, materiaal en nascholing voor scholen aanbieden. 

Gebruik

De technologie is geëvolueerd op manieren die niet te voorzien waren en zal in de toekomst snel en onvoorspelbaar blijven evolueren. Jongeren enkel opleiden tot pure gebruikers van informatietechnologie bereidt hen onvoldoende voor op die evoluties.

Enkel een grondige basiskennis van de onderliggende werkingsprincipes van de technologie kan jongeren op deze permanent veranderende toekomst voorbereiden.


Zo_denkt_een_computer_def
pdf  •  1,7 MiB

Website met info

Besturingssysteem

Android
iOS
Windows

Ontdek ook

Dit is een openbaar leermiddel dat je zonder aanmelden kan bekijken.
Om dit leermiddel favoriet te maken, een score te geven of er op te reageren, meld je eerst aan.
Reactie toegevoegd. Herlaad de pagina om je reactie te bekijken.
Jan
Van De Looverbosch
07-03-2019 14:01
Hier kan je mee aan de slag!
0
07-03-2019 14:01
Sofie
goorden
23-07-2018 22:18

interessant naslagwerk . dank je

0
23-07-2018 22:18
Daniëlle
Korte
23-05-2018 19:10

Hier kijk ik naar uit om mee te beginnen

0
23-05-2018 19:10
Katie
Penne
18-03-2018 12:44

de bee bot wil ik zeker uitproberen

0
18-03-2018 12:44
Jan
De Craemer
22-11-2017 09:10
Hilde Damman schreef:

Mooi handboek : geeft kant en klare leermiddelen

Naar mijn mening zou een ordening naar leeftijden of naar schoolniveau (basisonderwijs / secundair onderwijs) het zoeken nog wat makkelijker maken

Veel tips die ik nu kan verkennen op internet.  Hopelijk is er ook materiaal bij voor Frans en Spaans in het secundair onderwijs.

Ik heb de link van de definitie van computational thinking en de leermiddelen niet gesnapt.  Volgens mij staat die definitie nog heel ver af van de geboden leermiddelen. Als ik zie wat jongeren leren in games en via hun digitale eigen cultuurwereld, ja dan snap ik het wel weer.

 

Beste Hilde, dank voor uw reactie. Mbt de koppeling aan leeftijden en niveau: oorspronkelijk was het de bedoeling om er een leerlijn van te maken van begin basisonderwijs tot 3e graad SO maar dat bleek onbegonnen werk: tools waarvan we dachten dat die voor het lager onderwijs waren werden ook gebruik in het SO bv. het bleek erg moeilijk om één aanpak vast te pinnen op één enkele doelgroep. vandaar dat zo'n leerlijn ontbreekt. over je laatste punt: het is uiteraard niet de bedoeling om van alle leerlingen programmeurs te maken, wel dat ze een basisinzicht hebben in hoe de technologie werkt: bv weten wat een algoritme is en dat dit essentieel is bij bv een zoekopdracht van google. in die zin zijn er ook linken te leggen tussen computationeel denken en mediageletterdheid. In elk geval veel succes met het boek. Jan  

0
22-11-2017 09:10