Space : Seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar maken bij 9- tot 12-jarigen


Hoe wapen je kinderen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag? Hoe maak je dit thema bespreekbaar bij 9- tot 12-jarigen?

Pimento ontwikkelde deze werkvormenbundel om seksueel grensoverschrijdend gedrag bij kinderen van 9 tot 12 jaar bespreekbaar te maken.

In deze lessenreeks wordt het verhaal verteld van Sammy. Die woont op een ruimteschip. Uit het verhaal blijkt dat een van de bemanningsleden seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft gepleegd bij Sammy. Sammy kan zowel een jongen als een meisje zijn. Zo beseffen kinderen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag zowel tegenover jongens als tegenover meisjes gepleegd kan worden.

Ieder hoofdstuk legt de klemtoon op een ander aspect van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In de opwarmer ontdekken de kinderen wat er gebeurd is.

In hoofdstuk 1 ontdekken ze waar het gedrag plaatsgevonden heeft en leren de kinderen welke plaatsen privé, niet privé en soms privé zijn. Ook leren ze welke delen van het lichaam intiem zijn en dat ze baas zijn over hun eigen lichaam.

In het tweede hoofdstuk leren ze dat het belangrijk is om mensen in je omgeving te hebben die je kunt vertrouwen, tegen wie je het kunt zeggen als er iets gebeurd is.

In hoofdstuk drie leren kinderen dat ze situaties van seksueel grensoverschrijdend gedrag moeten vertellen tegen iemand die ze vertrouwen en welke methoden plegers kunnen gebruiken.

In hoofdstuk vier leren kinderen wat drempels zijn om over een ervaring in verband met seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen iemand te praten. Ze leren beseffen dat het ondanks die drempels toch beter is om het te melden aan iemand die ze vertrouwen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Pimento
Organisatie

Ontdek ook