Onze Vergeten Helden : Belgische gerepatrieerde soldaten van de Eerste Wereldoorlog

logo War Heritage Institute

In de afgelopen vier jaar werden heel wat initiatieven genomen om de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

Het War Heritage Institute – trouw aan zijn herdenkingsopdracht die het door creatieve en stimulerende activiteiten voor jong en oud volbrengt – heeft in 2018 besloten eer te betuigen aan de Belgische militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden en geïsoleerd in burgerbegraafplaatsen een laatste rustplaats vonden. Deze vergeten helden worden bij officiële herdenkingsplechtigheden over het hoofd gezien, hoewel ze eveneens recht hebben op de aandacht van de bevolking en in het bijzonder van de jonge generatie.

Dit dossier werd dus opgesteld om iedereen (leerkrachten, opvoeders, leiders van jeugdbewegingen, verantwoordelijken voor naschoolse opvang,…) de mogelijkheid te bieden aan de herdenkingsopdracht bij te dragen door actief aan de slag te gaan met een vergeten graf.

Het drieledige dossier neemt jongeren mee op ontdekkingstocht: het scherpt hun burgerzin aan en verschaft bouwstenen voor logische redenering, historisch onderzoek en herdenkingsopdracht.

Uiteindelijk kunnen de kinderen hun “vergeten held” als het ware weer tot leven wekken door zijn graf aan de hand van diverse activiteiten in de kijker te zetten.

We hebben de mogelijke activiteiten bewust heel open gehouden om creativiteit aan te moedigen en we leggen zeker geen vaste werkwijze op. Alle vormen van eerbetuiging zijn welkom; we zijn zeer nieuwsgierig naar uw bijdrage. Uw acties zullen op onze website www.wardeadregister.be worden opgenomen, waardoor ze niet enkel alle geïnteresseerde personen zullen bereiken, maar ook definitief in de informatie omtrent “vergeten helden” op onze webstek zullen worden opgenomen.

We wensen u een vruchtbare ontdekkingstocht!

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?