Voedselverliezen en -verspilling : Educatief spel


Bron

Dit leermiddel bevat een bordspel omtrent voedselverspilling en -verliezen dat gespeeld kan worden in groepjes van vier leerlingen in de derde graad secundair onderwijs. Het doel van het spel is de leerlingen een kleine hoeveelheid feitenkennis mee te geven over voedselverspilling en -verliezen, hen bezorgd te maken over het probleem en hen aan te moedigen actie te ondernemen in hun eigen leefomgeving.

Het spel heeft vier rondes:

  1. Waar of Niet Waar
  2. Meerkeuze
  3. Ken Jezelf
  4. Puzzelronde

Sommige vragen uit voorgaande rondes worden herhaald, om de meest essentiële feiten via herhaling in te oefenen.

De Ken Jezelf-ronde (derde ronde) bestaat uit open vragen waar de deelnemers zelf antwoorden uit hun eigen leefomgeving moesten geven. Daarbij werden de leerlingen beloond met meer punten naarmate ze meer antwoorden gaven. Aan de hand daarvan wordt reflectie over voedselverspilling, en het voorkomen ervan, in de eigen omgeving gestimuleerd. Omdat de leerlingen elkaars antwoorden mogen beoordelen als juist of fout, worden ze aangemoedigd in discussie te gaan met elkaar.

De laatste ronde bestaat uit puzzels waarin hun intuïtie over het bewaren van voedsel en voedselverspilling op kleine en wereldschaal getest wordt. Elke deelnemer ontvangt daarenboven de oplossing van een puzzel van een mededeelnemer zodat ze elkaar kunnen verbeteren en evenzeer de kans krijgen om van elkaars puzzels bij te leren.

Voor elke ronde wordt een afzonderlijk A4-blad te gebruikt. Op elk blad staat de uitleg van de ronde om een uitgebreide handleiding of een overdaad aan tekst te vermijden en de leerlingen zo zelfstandig mogelijk te laten spelen.  

Dit spel is gebaseerd op volgende paper: Robbe De Man, Hannelore Geeraert, Emiliey Pattyn, Christoph Schreurs, Freya Michiels (begeleider) & Annemie Geeraerd (promotor). (2018). Naar een educatief spel rond voedselverliezen voor secundaire scholen. Bachelorproef, KU Leuven, departement Biosystemen.

Freya Michiels
Student (niet lerarenopleiding)

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e, 4e graad
kso 3e graad
tso 3e, 4e graad
Economie - SEI - Boekhouding - BedrijfsbeheerHandel - Kantoor - VerkoopGedrags- en cultuurwetenschappenLevensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Burgerschap - MaatschappijleerWijsbegeerte en moraalwetenschappenAardrijkskundeLand- en tuinbouwPAV - MAVO - GASV - ASPVLichamelijke opvoeding - SportLichaamszorg - PersonenzorgVoedingNatuurwetenschappen
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 04-07-2018
Nummer: 83334
Categorie
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
afvalbordspeleducatief spelgezelschapsspelgezinslevenmaatschappijspelspelvormverspillingvoedselvoedselverliesvoedselverspillingwinkelen

Ontdek ook