De Limburgse mijnstreek : Lespakket


Bron

Het pakket, De Limburgse Mijnstreek. Verleden, heden en toekomst’– Modulair lessenpakket over de mijngeschiedenis met referenties naar actuele thema’s voor leerkrachten uit de derde graad van het secundair onderwijs, vertrekt van de historische basis van het mijnverleden, plaatst deze in de ruimere context van de industriële revolutie in Vlaanderen, België en de wereld en legt de verbindingen bloot met herkenbare thema’s uit de actualiteit. Hiervoor worden activerende werkvormen en (vooral audiovisuele) historische en hedendaagse bronnen aangewend. 

Het lessenpakket bestaat uit vijf lesmodules waarin verschillende thema’s uit de Limburgse mijngeschiedenis, de Vlaamse en Limburgse geschiedenis en het mijnerfgoed worden belicht vanuit hoofdzakelijk sociaal-economische invalshoeken. Elke lesmodule is opgevat als een aparte eenheid waarin de historische thema’s van de module telkens worden gekaderd in de ruimere context van het Limburgse mijnverleden en verbanden worden gelegd met actuele thema’s.

Om het mijnverleden tot leven te brengen voor de leerlingen gebruiken we als bronnenmateriaal vooral bewegend beeld zoals historische films over de Belgische steenkoolnijverheid die werden verzameld op dvd De Mijnen (uitgegeven door Cinematek). Deze dvd is door leerkrachten die aan de slag gaan met het lessenpakket gratis aan te vragen bij de Erfgoedcel via info@mijnerfgoed.be of tel. 089 811 411.

Aanvullend historisch beeldmateriaal en actuele beeldfragmenten zijn te bekijken via Het Archief voor Onderwijs.

Het volledige lessenpakket is hier in lage resolutie te downloaden. Heeft u het pakket liever in een hogere resolutie, dan kunt u dit aanvragen via info@mijnerfgoed.be. Op dit e-mailadres is het eveneens mogelijk de afbeeldingen en het bronnenmateriaal uit het lessenpakket aan te vragen.

Rob Bartholomees
Organisatie, firma, vzw

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e graad
kso 3e graad
tso 3e graad
Geschiedenis - ArcheologiePAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 22-03-2019
Nummer: 90873
Categorie
Lesvoorbereiding - Lesplan Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
erfgoedfossiele brandstofgastarbeiderindustrielespakketLimburgLimburgse mijnstreekmijnmijnstreekmijnwerkerreconversiesteenkoolsteenkoolmijnstoflong

Ontdek ook