Inclusie en uitsluiting in de Nazimaatschappij


Bron

Inhoud: Hoe inclusie en uitsluiting georganiseerd werd in de Nazimaatschappij en wat er vandaag gebeurt?

Dit lessenpakket werd samengesteld door Historiana - Euroclio 

Deze korte leeractiviteit maakt gebruik van tekeningen van een Duitse cartoonist om te proberen het alledaagse leven in nazi-Duitsland te begrijpen en om te tonen hoe inclusie en uitsluiting in de handen van de nazi’s machtsinstrumenten werden. Het toont de kleine acties van mensen die zich verzetten tegen of zich voegden naar en aanpasten aan een autoritair systeem – van mensen die hun leven ten koste van dat van anderen leidden.

Euroclio werd in 1992 opgericht op verzoek van de Raad van Europa. Het is een overkoepelende organisatie van meer dan zeventig verenigingen van educatoren op het gebied van geschiedenis, erfgoed en burgerschap, naast andere organisaties die op het gebied actief zijn.

Het netwerk verbindt geschiedenisonderwijzers in heel Europa en ondersteunt de ontwikkeling van verantwoord en innovatief onderwijs op het gebied van geschiedenis, burgerschap en erfgoed door kritisch denken, meervoudige perspectieven, wederzijds respect en de inclusie van controversiële kwesties te promoten.

Historiana is een van de initiatieven van EUROCLIO en biedt geschiedenisleerkrachten en -leerlingen aanvullende pan-Europese hulpmiddelen. Het is een online educatief multimedia-hulpmiddel dat leerlingen grensoverschrijdende en vergelijkende historische bronnen biedt als aanvulling op hun nationale geschiedenisleerboeken.

Via Historiana kunnen leerkrachten toegang krijgen tot leeractiviteiten die het eTwinning-jaarthema Democratische Participatie ondersteunen.

eTwinning
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e graad
kso 3e graad
tso 3e graad
Gedrags- en cultuurwetenschappenGeschiedenis - ArcheologieBurgerschap - Maatschappijleer
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 12-04-2019
Nummer: 91876
Categorie
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
CLILCLIL EngelsErasmus +eTwinningEuropees projectinclusieNaziNazimaatschappijuitsluitingtalen

Ontdek ook