Drugs en alcohol : Preventieles

logo
Bron

Workshop/les over drugs, alcohol en verslavende middelen.

Leerlingen leren met elkaar in gesprek gaan over alcohol en drugs. Samen delen ze hun mening en bespreken ze welke invloed, gevolgen oorzaken deze kunnen hebben. Het is de bedoeling dat de begeleider optreed als facilitator. Op die manier geef je ruimte aan je leerlingen om te zeggen wat ze willen. Indien leerlingen persoonlijke of gevoelige informatie delen met de groep, is het niet de bedoeling om dit achteraf te melden aan externen, anders creëer je geen veilige ruimte. Je mag dit ook expliciet vermelden.

De les staat of valt door de kracht van de groep. Zo ga je aan de slag met hun output. Als ze weinig of geen ervaring hebben omtrent dit thema, dan zal je merken dat je inhoudelijk het niveau iets lager moet leggen. Aan de andere kant kan het ook zijn dat de leerlingen wel al veel weten over dit thema. Hierdoor krijg je de kans om hun inhoudelijk te verdiepen over specifiek zaken.

Tip: Vaak 'weten' leerlingen allerlei zaken over drugs of alcohol. Echter zijn deze meestal niet correct. Dit komt door miscommunicatie tussen de leerlingen zelf of onwetendheid. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Florian Van Dingenn
Leerkracht, Directie, …

Ontdek ook

Bekijk alle