Info

KlasCement is de Vlaamse educatieve portaalsite, een initiatief van EduCentrum vzw. We bouwen samen met leerkrachten een klassement uit vol waardevol lesmateriaal.
De fundamenten van KlasCement werden gelegd in mei 1998. Intussen is de site gegroeid tot het vertrekpunt voor vele leerkrachten uit Vlaanderen én Nederland en zijn er verschillende bouwstenen voor het delen van lesmateriaal.

Het cement wordt gevormd door enthousiaste leerkrachten en studenten. Zij zorgen voor cursussen, lesbladen, presentaties, video’s, foto’s, oefeningen, software, sites, … gemaakt door en voor leerkrachten (in spe). Zo groeit KlasCement tot een heus bouwwerk met onderwijsnieuws, een educatieve databank en een zoekrobot. In het gebouw brengen we alle gebruikers samen via de ledenlijst en de persoonlijke profielen.

Bij de leden is de meerderheid aannemer, maar er zijn gelukkig ook duizenden aangevers van lesinhoud. Leden kunnen via KlasCement hun eigen site met lesmateriaal vullen. Het onderwijsforum vormt hun praatbarak. De gedetacheerde leerkrachten en vrijwilligers die het geheel coördineren, zijn de architecten van dit initiatief. Zij promoten de site, stimuleren samenwerking, netwerken, houden contact met gebruikers en toetsen het geleverde materiaal aan een lastenboek met kwaliteitscriteria volgens internationale standaarden.

Het nut van KlasCement
Samenbrengen van lesmateriaal in één grote databank heeft vele voordelen:

 • je vindt sneller wat nodig is voor je vak of klas
 • je les wordt er beter van (goed voor de leerlingen)
 • je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden
 • je overlegt en leert nieuwe collega’s kennen

Kortom: Samen sterk!

Deel je lesmateriaal
Elke leerkracht of student ontwikkelt of gebruikt werkbladen, cursussen, presentaties, oefeningen, links, software, nieuws en activiteiten, praktijkvoorbeelden, …. We geven je de kans dit te delen met collega’s. Gratis! Als elke bezoeker af en toe iets aanbiedt, zijn er voldoende bijdragen om steeds waardevolle inhoud te vinden.
Neem, maar geef in ruil! Uitwisseling is voordelig en verrijkend. Hopelijk ben jij ook iemand die eigen creaties graag door anderen laat gebruiken. Verwacht je aan positieve reacties!

Wat vind je op KlasCement?

LEDENLIJST
Je wordt lid van KlasCement om inhoud te kunnen toevoegen of gebruiken. Je komt terecht in de uitgebreide ledenlijst waar je nieuwe vakcollega’s kan leren kennen.
Ledenvoordelen

 • gratis toegang tot alle lesmateriaal,
 • mogelijkheid om je lesmateriaal en tips te delen met anderen,
 • toegang tot het forum om vragen te stellen aan collega’s of om anderen te helpen,
 • toegang tot de profielen van alle leden om vakcollega’s te vinden,
 • een interne mailbox om te communiceren met andere leden of vakgroepen,
 • nieuwsbrieven met profielgebonden nieuws wekelijks per e-mail,

KLASCEMENTPUNTEN
Met de KlasCementpunten haal je nog meer voordeel uit KlasCement. Je krijgt er 1000 en hoe actiever en vrijgeviger je bent, hoe sneller je puntenaantal stijgt. We hopen dat elke gebruiker zo ook bereid is wat lesmateriaal of tips te delen.

ZOEKROBOT & FILTER
Doorzoek de databank van KlasCement met trefwoorden. Filter de inhoud per bouwsteen, categorie, thema, vak, onderwijstype, doelgroep of nog geavanceerder.

COMMUNICATIE

 • Onderwijskalender
  In onze nieuwsrubriek met kalender verzamelen we allerlei activiteiten van musea, projecten, nascholingen, aankondigingen voor leerkrachten, …
 • Onderwijsforum (toekomst)
  Overleg plegen en ervaringen uitwisselen is verstandig. Collega’s adviseren zeker! KlasCement biedt een druk bezocht forum aan met prikborden per vak, doelgroep en thema.
 • Twee nieuwsbrieven
  Ontvang het e- zine KC&Zo met KlasCementnieuws en een overzicht van de nieuwste bijdragen binnen de door jou geselecteerde interesses. Abonneer je via je profiel op KC&Co als je ook nieuws van onze partners wenst te ontvangen.

AWARDS
Je verdient een KlasCementaward als je bijdrage door onze bezoekers getipt wordt als een zeer waardevolle site, document, software, … Je kan ook in de bloemetjes worden gezet door heel actief te zijn op KlasCement of te helpen in het forum.

DIT IS KLASCEMENT:

“connecting teachers”
KlasCement is sociaal, stimuleert samenwerking en brengt gebruikers in contact via de mogelijkheden tot ommunicatie en interactie.

“the user is the content”
Zonder onze gebruikers zou er geen inhoud zijn. Leden delen hun lesmateriaal en tips gratis met andere leden via onze toevoegpagina’s en een gevorderde educatieve zoekrobot.

innovatief en creatief
KlasCement volgt de laatste trends. We zijn al sinds 1998 bezeten door web2.0 en motiveren gebruikers om hun lesmateriaal te delen via creative commons.

steun vanuit onderwijs
KlasCement geniet steun van de overheid en diverse onderwijspartners. We reflecteren met pedagogische begeleiders, beleidsmakers, docenten en andere
gebruikers.

breder dan onderwijs
We wensen leerkrachten ook samen te brengen via sport, cultuur, erfgoed, techniek, wetenschap, talen, Europa en andere thema’s.

Download als PDF  Laatst aangepast op donderdag 22 okt 2009 om 15:37