Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

 • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
 • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

Beste lid van KlasCement,

In deze nieuwsbrief:

 1. Hotpotatoessite en dode links?
 2. Remix met gezond verstand: Auteursrecht en lesmateriaal
 3. Titel
 4. Titel
 5. Titel

 

1. Hotpotatoessite en dode links? TOP

Wie als leerkracht een beetje googelt op zoek naar bruikbare onlineoefeningen voor zijn/haar leerlingen komt vrij regelmatig terecht op de goeie ouwe hotpotsite. Of stap jij ineens naar de hotpotatoessite? Vermoedelijk zijn er zelfs heel wat KC-leden die de weg naar KlasCement via deze ‘omweg’ vonden?
De hotpotsite is nu ook nog altijd vrij populair. Alleen heb je als gebruiker allicht ook al regelmatig vastgesteld dat er achter heel wat hotpotatoesoefeningen dode links zitten. Vrij vervelend want de omschreven oefening klonk uiteraard veelbelovend voor jouw klaspraktijk?

De reden voor dit euvel is dubbel:

 1. De hotpotsite wordt al een tweetal jaar niet meer geüpdatet of aangevuld met nieuwe oefeningen. Meer zelfs, een meerderheid van de oefeningen is intussen overgeplaatst naar bouwsteen i-Oefeningen op KlasCement. Dus ga daar zeker even zoeken! Veel kans dat de gezochte oefening er te vinden is.
 2. De oude inzenders van oefeningen op de hotpotsite hebben doorheen de jaren in nogal wat gevallen hun oefeningen elders gehost waardoor de links uiteraard naar foute adressen verwijzen.

Bij de transfer naar i-Oefeningen werd gepoogd om zoveel mogelijk oefeningen op KlasCement zelf te plaatsen. Een aantal inzenders werd bij deze actie ook aangeschreven om de correcte links opnieuw door te spelen.

Hier willen we echter toch nog eens een oproep doen aan de makers en inzenders van hotpotoefeningen om:

 1. De links van hun oefeningen die al jaren op de hotpotsite staan even te controleren. Vooral bij secundair onderwijs zijn er behoorlijk veel incorrecte verwijzingen.
 2. Bij problemen hun hotpotoefeningen ook opnieuw te delen via de klassieke toevoegprocedure (zie helppagina). Als ze intussen al niet ondergebracht werden bij i-Oefeningen. Dan hoef je niks te doen.
Heel wat collega’s en KlasCement zouden je heel dankbaar zijn!
2. “Remix” met je gezond verstand: auteursrechten en lesmateriaal TOP

Als je de schitterende, driedelige reeks “Everything is a remix” online bekijkt, leer je dat de beste ideeën niet voortkomen uit een “aha-moment”. Het is eerder een moment waarop vele puzzelstukjes op op hun plaats vallen en zo een prachtidee vormen. Ook voor lesmateriaal geldt dat het vaak een samenraapsel van goede lesideeën is.

Toch mag je niet zomaar alles wat je (online) tegenkomt gebruiken voor samenstellen van je lesmateriaal. Zaken inscannen of overtypen uit educatieve uitgaven en die vervolgens op KlasCement delen is bijvoorbeeld uit den boze. Maar ook foto’s en prenten die je via een zoekopdracht van het web plukt mag je in vele gevallen niet zomaar gebruiken.

Op onze helpsite hebben we een pagina gezet met een overzicht van websites waar je prachtige afbeeldingen en foto’s vindt die je vrij mag gebruiken voor je lesmateriaal. We vermelden bij elke website onder welke licentie je de foto’s mag gebruiken. Soms moet je een bronvermelding plaatsen of een link naar de downloadpagina. 

In die enorme selectie aan gratis foto’s en afbeeldingen vind je vast de afbeeldingen die je zoekt. 

3. Titel TOP
Tekst 
4. Titel TOP

Tekst 

5. Titel TOP

Tekst 

    
Volg onze activiteiten dagelijks op Facebook of Twitter. Meer dan 1300 fans!