Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

  • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
  • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

Nieuw: Het Grote Voetgangersexamen

Kinderen veilig leren stappen en fietsen in het verkeer is niet evident. Verkeersvaardigheid en veilig gedrag in het verkeer vereisen aandacht en oefening. De tijd van verkeersborden inkleuren tijdens een verkeersles ligt ver achter ons. Alleen praktijkgerichte fiets- en voetgangerstraining kunnen kinderen voorbereiden op een veilige deelname aan het verkeer. Dit kun je het best gefaseerd aanpakken, rekening houdend met de motorische en cognitieve beperkingen eigen aan elke leeftijd.

De VSV wil je hierbij zo goed mogelijk ondersteunen. Voor elke graad van het basisonderwijs zijn materialen en projecten ontwikkeld waarmee je het verkeersveilige gedrag van leerlingen kunt trainen.

Nieuw sinds dit schooljaar is Het Grote Voetgangersexamen voor het vierde leerjaar!

Voetgangerstraining start al in de kleuterschool, eerst hand in hand. Nadien, in de lagere school, laten we die hand stilaan los. En rond de leeftijd van 9 jaar zijn kinderen klaar om, na voldoende oefening, zelfstandig een straat over te steken. Het is voornamelijk die verkeersvaardigheid die we willen testen tijdens Het Grote Voetgangersexamen in het vierde leerjaar. Het Grote Voetgangersexamen geeft een goed beeld van in welke mate leerlingen de verkeersvaardigheden beheersen die nodig zijn om als voetganger deel te nemen aan het verkeer.

Scholen die Het Grote Voetgangersexamen willen organiseren, kunnen zich inschrijven op de website www.hetgrotevoetgangersexamen.be. cholen bepalen zelf op welke dag ze het examen willen organiseren. Ingeschreven klassen krijgen een persoonlijk dossier op de website, en kunnen ook een gratis doe-pakket aanvragen met een handleiding, oefenfiches, folders voor de ouders, een affiche en een klembord. De VSV ondersteunt de deelnemende klassen maximaal in elke fase van het project: de voorbereiding, de communicatie, de training, het examen, de evaluatie, de beloning en de remediëring.

Na het examen kun je de resultaten van je klas invoeren op de website, en gepersonaliseerde Voetgangersbrevetten Goud afdrukken voor álle kinderen die meegedaan hebben.

Meer informatie: www.hetgrotevoetgangersexamen.be

 

SMS-nieuws
Lestips, initiatieven en materiaal rond verkeersveiligheid voor Slimme Mobiele Scholen

Neen, géén ‘Short Message Service’ via gsm! SMS staat in dit geval voor Slimme Mobiele Scholen. SMS-nieuws omvat een website en een digitale nieuwsbrief met nieuws en materialen rond verkeerseducatie. Leerkrachten vinden er onder meer tips voor verkeerslessen, nieuwe verkeerseducatieve projecten en activiteiten, een webshop vol verkeerseducatief materiaal of nieuws rond verkeersveiligheid in en rond scholen.

Waarom?
De thema’s verkeer en mobiliteit integreren in het lessenpakket is niet evident. De tijd van verkeersborden inkleuren tijdens een verkeersles ligt ver achter ons. Veilig deelnemen aan het verkeer en aandacht voor duurzame mobiliteit vereisen oefening en aandacht: voetgangerstraining voor kleuters, praktische fietslessen op de speelplaats en nadien op de openbare weg, oefeningen over zien en gezien worden, …  Leerkrachten willen hun leerlingen wel zo verkeersveilig mogelijk gedrag aanleren, maar weten vaak niet hoe en waar te beginnen. Daarom wil de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) hen zo goed mogelijk ondersteunen. Dit doet ze via gratis nascholingen voor leerkrachten, verkeerseducatieve projecten voor scholen, en sinds kort ook met SMS-nieuws.

www.sms-nieuws.be
SMS-nieuws omvat enerzijds een website: SMS-nieuws.be. Hier kunnen leerkrachten te allen tijde terecht voor het laatste nieuws op verkeerseducatief vlak. In de SMS-webshop kun je materiaal en projecten vinden rond verkeersveiligheid en mobiliteit, theatervoorstellingen boeken of sensibiliserende affiches bestellen. Je kunt deelnemen aan wedstrijden of polls, reageren op nieuwsartikels, lesfiches rond verkeer en mobiliteit downloaden, tips en ideeën delen, en zoveel meer. SMS-nieuws.be is er voor leerkrachten van zowel basis- als secundair onderwijs.

SMS-nieuwsbrief
Je kunt je ook inschrijven voor de digitale SMS-nieuwsbrief. Die verschijnt vijf keer per jaar in je mailbox: in september, november, januari, april en juni. Met de nieuwsbrief blijf je op de hoogte, en ben je mee met de laatste ontwikkelingen en projecten rond verkeerseducatie. Inschrijven voor de SMS-nieuwsbrief kan hier.

De VSV hoopt alvast dat nieuwsbrief en website in de smaak vallen! Je mag het ons altijd laten weten via het contactformulier op www.sms-nieuws.be!