Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

  • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
  • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

Beste wetenschapsleraar en liefhebber,

Zoek je naar lessuggesties die inspelen op één van deze actuele onderwerpen: duurzame energiebronnen, de groeiende vraag naar voedsel en grondstoffen, klimaatswijziging,
biodiversiteit, water- en luchtvervuiling?

Dan zal het nieuwe digitale leerplatform over zeeonderzoek je vast weten te boeien. De bovenstaande thema’s hebben immers één ding gemeen, de zee speelt hier een cruciale rol in.

Planeet Zee brengt zeewetenschappen naar de klas.

Op de nieuwe educatieve website van het Vlaams Instituut voor de Zee - www.planeetzee.be - staan boeiende lesmodules rond actuele zeethema’s en informatie over inspirerende zeewetenschappelijke loopbanen voor ieder wie bijdragen aan een meer duurzaam gebruik van de oceaan.

Leerkrachten die de nood hebben om hun inhoudelijke kennis uit te breiden kunnen terecht in het ‘Zeebad’, een jaarlijkse bijscholing voor leerkrachten over thema’s uit Planeet Zee gegeven door zeeonderzoekers en experten. Inschrijven voor de eerstvolgende studienamiddag op woensdag 5 februari 2014 kan nog tot eind januari.

Naast de bijscholing en lesmodules zijn er ook korte praktische opdrachten beschikbaar waarin jongeren zelf aan de slag kunnen met de inhoud uit de lesmodules.

Wedstrijd: Naar een meer duurzame toekomst voor de oceaan!

In Planeet Zee zetten leerlingen zelf de bril op van de zeeonderzoeker. Ze leren over hoe zeewetenschappers kijken naar hedendaagse problemen en uitdagingen waar de oceaan voor staat, van overbevissing, plasticvervuiling, het verlies aan biodiversiteit tot het effect van de meer CO2 in de lucht op de oceaan. In de wedstrijd worden jongeren aan het werk gezet om duurzame oplossingen en manieren om beter met de oceaan om te gaan te bedenken.

 

De winnaars van deze wedstrijd varen uit voor een unieke vijfdaagse wetenschappelijke expeditie aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin ter waarde van  €25.000. Deze prijs wordt aangeboden door het VLIZ , met steun van Richting Morgen en VLOOT, de reder van de Simon Stevin.

Leerkrachten die dit schooljaar aan de wedstrijd willen deelnemen, kunnen nog tot 15 februari 2014 hun kans grijpen. Neem contact op met het Vlaams Instituut voor de Zee via evy.copejans@vliz.be  of surf naar www.planeetzee.be voor meer info.

 

Waar wacht je nog op? Bezoek de nieuwe site van Planeet Zee en ga de uitdaging aan!