Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

  • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
  • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

Editie 2014-2015 Whizzkids ICT-wedstrijd voor leerlingen uit de derde graad basisonderwijs

Whizzkids is een ICT-wedstrijd voor leerlingen van het 5de en het 6de leerjaar uit het gewoon of buitengewoon lager onderwijs in Vlaanderen. Didactisch gebruik van ICT en media binnen de verschillende leergebieden staat centraal. Alle vragen en opdrachten staan in het thema van geïntegreerd ICT-gebruik.

De wedstrijd bestaat uit een voorronde met vier vragenreeksen van 15 vragen en een praktische opdracht en een finale waaraan de vijf klassen met de hoogste scores deelnemen.

Inhoud
In de loop van het schooljaar krijgen de deelnemende klassen 4 vragenreeksen. Elke vragenreeks bestaat uit 15 vragen (opzoekvragen, vragen over educatieve sites,...). Daarnaast is er een algemene, praktische opdracht die apart gequoteerd wordt.
Voor de finale worden de 5 best geranschikte klassen uitgenodigd (alleen de hoogst geranschikte klas uit eenzelfde school kan aan de finale deelnemen). De klassen nemen het tegen elkaar op in gevarieerde opdrachten. Zo wordt ondermeer de basiskennis ICT van de finalisten getest, komen er een aantal vragen uit de reeksen terug en zijn er praktische proeven.
Alle wedstrijden zijn gelinkt aan de eindtermen ICT voor het basisonderwijs.

Doelstellingen
De basisdoelen van de Whizzkidswedstrijd zijn de betrokkenheid van de leerlingen stimuleren en de leerkrachten ondersteunen bij het leerproces. Via passende, gerichte en haalbare opdrachten leren de leerlingen bewust, zorgvuldig en functioneel omgaan met media, met aandacht voor het veilig gebruik ervan. Whizzkids speelt in op de leergebied-overstijgende ICT- en mediadoelen, m.b.t. de ontwikkeling van de mediageletterdheid en technische instrumentale competentie. De wedstrijd wil van de school een krachtige leeromgeving maken waar experimenteren en exploreren met media mogelijk is.

Whizzkids 2014-2015
In de periode november 2014 - maart 2015 worden de 4 vragenreeksen en de praktische opdracht aangeboden:

  • Reeks 1: van 3 tot 14 november 2014
  • Reeks 2: van 1 tot 12 december 2014
  • Reeks 3: van 19 tot 30 januari 2015
  • Reeks 4: van 2 tot 13 maart 2015

De finale vindt plaats op woensdag 29 april 2015 in Aula Omnia Schaubroeck te Nazareth.

Meer informatie en inschrijvingen?
whizzkids.cst.be