Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

  • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
  • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

ThinkQuest in Vlaanderen: een stand van zaken

ThinkQuest Projects

ThinkQuest Projects nu in het Nederlands

Goed, beter, best ... De programmeurs van de Oracle Education Foundation hebben weer goed hun best gedaan. Onder de nieuwe naam ThinkQuest Projects (TPQ) kan je sedert half november nu ook weer in het Nederlands met je kinderen aan de slag. Ook dit jaar steunt KlasCement dit waardevol initiatief. ThinkQuest is een non-profit onderwijsinitiatief van Oracle Education Foundation. Het biedt basisscholen en klassen uit de eerste graad van het secundair een GRATIS projectomgeving; een (Engelstalige) internationale wedstrijdomgeving die leerlingen uitdaagt deel te nemen aan technologiewedstrijden; de bekroonde ThinkQuest Library; en een programma voor de professionele ontwikkeling van opleiders. Op TQP worden leerlingen en leerkrachten verbonden middels collaboratief leren en samenwerken aan projecten. Deze leer- en webomgeving legt als enige in z'n soort vooral de nadruk op de leerlingenactiviteit.

TQP in de Vlaamse scholen

Je bent niet alleen. Ondertussen zijn in Vlaanderen reeds 66 scholen actief met TQP gestart. Daarboven hebben momenteel 28 scholen een aanvraag ingediend. Wekelijks verwelkomen we nieuwe klassen en kinderen. De Vlaamse aanwezigheid wordt alsmaar groter ... maar er kunnen er natuurlijk nog veel bij. Heb je interesse, vraag een gratis account aan voor je school en motiveer je collega's om samen te bouwen aan een digitale omgeving voor en door elke leerling. Hoe meer volk hoe meer kennis er kan uitgewisseld worden. Surf naar www.thinkquest.org, selecteer België in de dropdown en klik op ENROLL. Vul de gevraagde gegevens in. Nadat de schooldirecteur getekend heeft wordt de school binnen een aantal dagen toegevoegd.

Casus van Mia en Johan

In alle domeinen heb je van die mensen die 'trekker' zijn. In ICT is dat niet anders. Mia Fournier en Johan Bracke zijn reeds jaren aan de slag met TQP (voorheen Think.com). Hun getuigenissen werken aanstekelijk. Je kan ze nalezen op KlasCement. Mia is de drijvende kracht in haar scholengemeenschap (basisonderwijs) en Johan werkt met kinderen uit het buitengewoon secundair onderwijs. 

Wedstrijd 'ThinkIdee 2009'

Wat moeten we nu met een leeromgeving? Je zou ervan versteld staan hoeveel goede ideeën er leven in de scholen en bij de leerkrachten. Ook jouw idee is 'geld' waard. Weet jij wat je zou doen met een leer- en webomgeving? Binnenkort kan je je idee kwijt en meedingen naar één van de waardevolle prijzen. Houd je mailbox in de gaten, er valt over enkele weken concrete informatie in je digitale postbus. We verklappen voorlopig enkel dat je idee zelfs nog niet moet uitgevoerd zijn, het is voldoende dat het leeft en groeit. Zet de denktank maar in gang, allen aan de slag dus! Ding straks mee naar de titel van laureaat ThinkIdee 2009.

Deze ideeën verdienden vorig jaar een prijs ... laat je inspireren!

Interessante projecten

Meld je aan op TQP en leer over het gebruik ervan! Hoe vind je ons?  Klik op 'Wereldwijd' en zoek naar 'klascement'. Alvast welkom, we helpen je graag vooruit.

KlasCement is een vaste partner van de Oracle Education Foundation. Via de partnerpagina van KlasCement op TQP kan je nu ook al een aantal interessante projecten bekijken. Ze geven je zeker inspiratie. Enkele van die projecten (om van te snoepen) zijn: "Kids-tegen-geweld" - "Toevallig ook taal" - "Geinige getallen" - "IJverige ijzertijd" - "MuisWijs!". Deze projecten staan open voor inschrijving, dus je kunt eenvoudig aanhaken en meedoen.

Heb je zelf een interessant project opgezet, laat het ons weten, we voegen het toe: Kennis is het enige dat groeit wanneer je het deelt! Uiteraard kun je ook deelnemen aan het "Tips van KlasCement" project zodat je zelf content kunt toevoegen.

Nascholing over TQP wordt mede georganiseerd door REN-Vlaanderen. Ga er 'in alle regio's en rubrieken' zoeken op het trefwoord 'Think'.

Handleidingen voor de TQP-gebruiker (leraar en leerling; selecteer 'ThinkQuest Projects België' en start de presentatie)

MuisWijs!

MuisWijs! heeft samen met Ordina, Oracle, Achmea Zorg en APS IT-diensten een compleet programma ontwikkeld om gezond computeren te stimuleren bij leerlingen en hun ouders, leerkrachten en docenten en ICT-coördinatoren. Het programma MuisWijs! bestaat uit een leskist voor het Basisonderwijs, een website en educatieve webgames om leerlingen en volwassenen gamend kennis en vaardigheden te laten ontwikkelen die te maken hebben met gezond computergebruik. Voor meer informatie: www.muiswijs.nl. MuisWijs! is ook een project op TQP. Je kunt dus direct aan de slag met de leskaarten en leuke opdrachten.

TNO onderzoek goed computeren

Kinderen zitten tegenwoordig steeds meer achter de computer. Langdurig computerwerk kan leiden tot gezondheidsklachten en bijdragen aan het ontwikkelen van RSI. Uit TNO-onderzoek blijkt dat een toegespitst lespakket daadwerkelijk kan bijdragen aan gezond computeren en het vergroten van kennis over het nemen van pauzes, van houding wisselen en spierspanning tijdens het gebruik van de muis. Daarnaast is het vaak een eyeopener voor de school. Lees meer op KlasCement!

Nascholing muiswijs

Wil je de Muis-leskist eens aan het werk zien? Kom naar een ICT-dag en schrijf je in voor een interactieve sessie over en met MuisWijs!

Uitproberen muis-leskist

Zie je het zitten om een tweetal weken met de Muis-leskist aan het werk te gaan in je klas of je school? Wil je alles vooraf even uitproberen? KlasCement heeft een leskist staan voor jou. Mail pascal@klascement.net zodat we kunnen afspreken hoe de leskist bij jullie raakt.

Even kijken en luisteren: http://nl.youtube.com/watch?v=aJYQna2tE4M

Algemeen

ThinkQuest in de prijzen

Persbericht: http://www.techlearning.com/aoe/PRESSrelease_AOE_2008_V2.pdf

Thinkquest, de Oracle Education Foundation, heeft de Tech & Learning's 2008 Award of Excellence gewonnen.

"We zijn vereerd dat Tech & Learning Thinkquest erkent als een uitstekend educatief technologisch platform," zegt Clare Dolan, Vice-President van Oracle Corporate Citizenship. "Meer dan een eeuw al helpt Thinkquest leerlingen met het ontwikkelen van vaardigheden die ze tegenwoordig nodig hebben in het leven en in hun latere carrière." Een jury van 30 onderwijskundigen, die meer dan 100 deelnemers van San Fransisco Bay Area Schools testen, selecteerden de winnaars van de Tech of Learning's 2008 Awards of Excellence. "De winnaars kiezen was geen gemakkelijke taak", zegt Kevin Hogan, redactiehoofd van Tech & Learning. "De laureaten mogen heel trots zijn op hun prestatie."

Gezocht

Een collega uit de UK vraagt mij het volgende:

"I have a school in Wales who want to submit a bid for Comenius funding - a project based on geography where they link with a contrasting school
Their idea is to use TQP and link with a school in Belgium. Is this something you could help with. The school is supported by a team form their local council and are strong TQP users."

Kent iemand een school die dit leuk zou vinden? Laat het weten aan vera.woltjes@oracle.com

Contact

Met je vragen en opmerkingen kan je steeds terecht bij Vera Woltjes (Oracle) of Pascal Craeye (KlasCement).