Nieuwsbrief van 02-11-2019

Onderwijsonderzoek als ondersteuning voor jou

Leerlingen in groep

Resultaten over onderwijspraktijk vormen voor jou als onderwijsprofessional een bron voor professionalisering. Ook voor de kwaliteitszorg van je school kan onderzoek je helpen om de onderwijskwaliteit op peil te houden. Geprikkeld? Laat je inspireren door relevant lesmateriaal, gedeeld door jouw collega's of organisaties op KlasCement.

Bron foto: Getty Images

02-11-2019 KO LO SO VWO Deel

Vakoverstijgend lesgeven? Ga eens gluren bij je buren!

gluren bij de burenBen je op zoek naar concrete tips om vakoverstijgend les te geven? Schrijf  je dan in voor 'Gluren bij de Buren', bezoek één van de 30 gastscholen in Antwerpen (13/11), Brugge (20/11) of Hasselt (4/12) en wissel ervaringen uit met collega’s.

Schrijf hier gratis in

02-11-2019 KO LO SO VWO Deel

Video: basiswoorden in de kleuterklas

Kleuter met vingerverfDeze animatievideo is gemaakt om anderstalige kleuters een basis Nederlands aan te leren. Zo kunnen ze beter begrijpen wat er wordt verwacht in de klas en kunnen ze zichzelf beter uiten. De video gaat traag, is niet te lang en spreekt kleuters aan.

Bron: Pixabay

02-11-2019 KO Deel

Bouw net als Saskia met Kid K'nex

Figuren knexPopulair bij jouw collega's: de vier fotostappenplannen van Saskia om met Kid K'nex leuke figuren te maken. Handig tijdens hoekenwerk of om in een taakdoos te steken. Stiekem haal jij er ook nog plezier uit. Bouwen maar! 

Bron foto: uit lesmateriaal

02-11-2019 KO Deel

Hoe gebruik je knijpkaarten in de klas?

Sjabloon knijpkaart Met deze knijpkaarten gaan kinderen zelfstandig aan de slag en ontwikkelen ze hun zelfsturing. De tips van jouw collega helpen je op weg om zelf knijpkaarten te gebruiken in je klas. We hebben ook aan een doefilmpje gedacht!

Ik wil meer weten

Bron foto: uit lesmateriaal

02-11-2019 LO Deel

Zorgvragen aanpakken met de M-cirkel

Kind luistert aandachtig.Werk jij al met de M-cirkel om zorgvragen te bespreken en aan te pakken? Met deze methode ga je planmatig op zoek naar de specifieke onderwijsbehoeften van leerlingen en de bijhorende redelijke aanpassing. Verschillende scholen gebruiken het al!

Bron foto: Getty Images

02-11-2019 LO Deel

Breng de wereld in je klas met een brief

Leerlingen in klas met brievenMet het project ‘Jongeren op de vlucht’ schrijven je leerlingen een brief naar een Syrische leeftijdsgenoot in Libanon. Dankzij deze didactische gids vind je concrete tools en tips om met dit thema aan de slag te gaan in je klas.

Ontdek hier alles over dit project

02-11-2019 LO SO Deel

Robotwagen om te monteren, programmeren en 3D-printen

RobotDe smartcar is een totaal STEM-project met solderen, ontwerpen, monteren, programmeren, 3D-printen, wiskunde en fysica. Alles draait om een robotwagentje. Scholen gebruiken dit materiaal voor robotkampen of techniekvakanties. Het overwegen waard?

Bron foto: Pixabay

02-11-2019 SO Deel

Aandacht voor gezonde voeding in je les PAV

Schaal met fruit Om je na de herfstvakantie in te verdiepen: 25 ideeën om gezonde voeding te introduceren in de les PAV. Van een ICT-opdracht over de vlees- en voedingsdriehoek tot een luisteroefening over leven zonder suiker.

Alle gezonde ideeën 

Bron foto: Pixabay

02-11-2019 SO Deel

'Meneer, wat is een tsunami?'

Foto van tsunami Op 5 november is het de Werelddag voor bewustwording rond tsunami's. Wat weten jouw leerlingen over zulke extreem hoge golven? Dankzij het gedeelde materiaal van je collega's kan je het hen in een handomdraai uitleggen.

Bron foto: Pixabay

02-11-2019 SO Deel

Is jouw centrum gefuseerd? Wijzig nu al je mailadres

Visual profielfotoMet welk mailadres ben jij op KlasCement aangemeld? Door de verschillende fusies in het volwassenenonderwijs zou het best kunnen dat je een nieuw e-mailadres krijgt. Of hebt. Wijzig het nu al en verlies geen toegang tot het waardevolle materiaal van je collega's.

02-11-2019 VWO Deel

Handleidingen om interactieve tools te gebruiken

Vrouw met gsm in de hand.'Werk interactief in de les, bijvoorbeeld met een quiz': je hoort het wel eens. Allemaal goed en wel, maar hoe begin je eraan? Gebruik deze handleidingen om met digitale tools te leren werken!

Bron foto: Pixabay

02-11-2019 VWO Deel