Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

  • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
  • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

Fiets samen, fiets beter, doe de FietSOmeter!

 

 
Wat is de FietSOmeter?
 
Het project

Steeds meer scholen gebruiken de fiets voor regelmatige en occasionele verplaatsingen. Veilig in groep fietsen veronderstelt echter andere vaardigheden dan individueel fietsen. Voor leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs is dat vaak een nieuwe ervaring. Een secundaire school doet er daarom goed aan om de fietsvaardigheid van nieuwe leerlingen te testen.

 

De FietSOmeter, een nieuw project van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), test de vaardigheid van leerlingen van het eerste jaar. Na een grondige voorbereiding gaan de leerlingen tijdens de eindtest in kleine groepjes op pad en worden ze beoordeeld op enkele essentiële vaardigheden.

 
Voorbereiding 

Na haar inschrijving ontvangt een school een gratis pakket met ondersteunend materiaal. In dat pakket zit alles dat een school nodig heeft om van de FietSOmeter een succes te maken.

De voorbereiding van de FietSOmeter gebeurt in twee stappen. Om te beginnen wordt de individuele fietsvaardigheid van elke leerling gecontroleerd. Op basis van die resultaten kan de fietstraining starten. Voordat de leerlingen het echte verkeer in gaan, worden ze getest op hun vaardigheid om in groep te fietsen.

 
 
De opbouw naar de FietSOmeter 
 
Stap 1: Fietscontrole en screening van de individuele fietsvaardigheid

Voordat de leerlingen het verkeer in trekken, is het belangrijk om te weten wat ze wel en niet kunnen. Hoewel fietsvaardigheid een eindterm is in de lagere school, biedt dat geen garantie dat de leerlingen ook echt over de nodige vaardigheden beschikken.

Het doe-pakket begint daarom bij de basis: richting houden, linksom kijken, evenwicht houden met één hand, versnellen en vertragen en bochten nemen.

 
Stap 2: Fietsen in groep (in een veilige omgeving) 

Wanneer de leerlingen voldoende individueel fietsvaardig zijn, kunnen ze in groep leren fietsen. In deze tweede fase leren de leerlingen vaardigheden zoals compact rijden, ritsen, traag fietsen en met één hand fietsen. Een afsluitende oefentest in een veilige omgeving bepaalt of ze klaar zijn voor de test in het verkeer.

 
 
De grote eindtest 
 
Stap 3: De test in het verkeer 

De leerlingen leggen de test af in groepjes van zes tot acht fietsers. De begeleider die meefietst,beoordeelt elke fietser en zorgt voor een veilig verloop onderweg.
Elke fietser wordt beoordeeld op vijf vaardigheden:

  • veilig verkeersgedrag;
  • compact rijden;
  • van richting veranderen;
  • ritsen;
  • communiceren.

Een leerling slaagt pas voor de eindproef als hij:

  • slaagt voor het onderdeel veilig verkeersgedrag;
  • slaagt voor minstens drie van de vier andere vaardigheden.
 
 
De FietSOpeter
 

Peter van het project is Ben Roelants die als regelmatig fietser en vader van twee jonge kinderen weet hoe belangrijk het is om je veilig in het verkeer te begeven. In een ludieke campagne kruipt hij dan ook zelf in de huid van een groep fietsers, onder leiding van … zichzelf!

 
 
 
 
Instructiefilmpje
 
Bekijk zeker het instructiefilmpje eens. Ben en zijn alterego’s vertellen en tonen je alles over de verschillende vaardigheden. Je bent zo mee!
 
 
Schrijf je nu in!
 
Deelnemen is volledig gratis, maar inschrijven is wel verplicht en kan op www.fietsometer.be.  
 
 
Nog?
 

Ben je nog op zoek naar leuke en gratis projecten rond verkeers- en mobiliteitseducatie? Neem dan zeker eens een kijkje op www.verkeeropschool.be. Daar vind je een mooi overzicht van alle projecten voor het onderwijs. Je vindt er voor elke leeftijd een project op maat.