Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

  • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
  • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

 

Editie 2015 - 2016 Whizzkids - ICT-wedstrijd voor leerlingen uit de 3de graad basisonderwijs
 

Whizzkids is een ICT-wedstrijd voor leerlingen van het 5de en het 6de leerjaar uit het gewoon of buitengewoon lager onderwijs in Vlaanderen. Didactisch gebruik van ICT en media binnen de verschillende leergebieden staat centraal. Alle vragen en opdrachten staan in het thema van geïntegreerd ICT-gebruik.
De wedstrijd bestaat uit een voorronde met drie vragenreeksen van 15 vragen en een praktische opdracht en een finale waaraan de vijf klassen met de hoogste scores deelnemen.

 
  
    

Inhoud
In de loop van het schooljaar krijgen de deelnemende klassen drie vragenreeksen. Elke reeks bestaat uit 15 vragen (opzoekvragen, vragen over educatieve sites,...) gelinkt aan de eindtermen ICT voor het basisonderwijs. Daarnaast is er een praktische opdracht die apart gequoteerd wordt.

Voor de finale worden de vijf best gerangschikte klassen uitgenodigd (alleen de hoogst gerangschikte klas uit eenzelfde school kan aan de finale deelnemen). De klassen nemen het tegen elkaar op in gevarieerde opdrachten. Zo wordt o.m. de basiskennis ICT getest, komen een aantal vragen uit de reeksen terug en zijn er praktische proeven.

Doelstellingen
De basisdoelen van de Whizzkidswedstrijd zijn de betrokkenheid van de leerlingen stimuleren en de leerkrachten ondersteunen bij het leerproces.

Via passende, gerichte en haalbare opdrachten leren de leerlingen bewust, zorgvuldig en functioneel omgaan met media, met aandacht voor het veilig gebruik ervan. Whizzkids speelt in op de leergebiedoverstijgende ICT- en mediadoelen, m.b.t. de ontwikkeling van de media-geletterdheid en technische instrumentele competentie, en implementeert zinvolle STEM-activiteiten.


De wedstrijd wil van de school een krachtige leeromgeving maken waar experimenteren en exploreren met media mogelijk is.

Whizzkids 2015-2016
In de periode november 2015 - februari 2016 worden de drie vragenreeksen en de praktische opdracht aangeboden:
• Reeks 1: van 9 tot 27 november 2015
• Reeks 2: van 30 november tot 18 december 2015
• Reeks 3: van 4 tot 22 januari 2016
• Deadline indienen praktische opdracht: 5 februari 2016
De finale vindt plaats op woensdag 16 maart 2016 in Aula Omnia Schaubroeck te Nazareth.

Meer informatie en inschrijvingen? whizzkids.cst.be