Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

  • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
  • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

Whizzkids is een ICT-wedstrijd voor leerlingen van het 5de en het 6de leerjaar uit het gewoon of buitengewoon lager onderwijs in Vlaanderen. Didactisch gebruik van ICT en media binnen de verschillende leergebieden staat centraal. Alle vragen en opdrachten staan in het thema van geïntegreerd ICT-gebruik.

De wedstrijd bestaat uit een voorronde met drie vragenreeksen van 15 vragen en een praktische opdracht en een finale waaraan de vijf klassen met de hoogste scores deelnemen.


 

Inhoud

In de loop van het schooljaar krijgen de deelnemende klassen drie vragenreeksen. Elke reeks bestaat uit 15 vragen (opzoekvragen, vragen over educatieve sites,...) gelinkt aan de eindtermen ICT voor het basisonderwijs. Daarnaast is er een praktische opdracht die apart gequoteerd wordt.

Voor de finale worden de vijf best geranschikte klassen uitgenodigd (alleen de hoogst geranschikte klas uit eenzelfde school kan aan de finale deelnemen). De klassen nemen het tegen elkaar op in gevarieerde opdrachten. Zo wordt o.m. de basiskennis ICT getest, komen een aantal vragen uit de reeksen terug en zijn er praktische proeven.


 

Doelstellingen 

De basisdoelen van de Whizzkidswedstrijd zijn de betrokkenheid van de leerlingen stimuleren en de leerkrachten ondersteunen bij het leerproces.

Via passende, gerichte en haalbare opdrachten leren de leerlingen bewust, zorgvuldig en functioneel omgaan met media, met aandacht voor het veilig gebruik ervan. Whizzkids speelt in op de leergebiedoverstijgende ICT- en mediadoelen, m.b.t. de ontwikkeling van de mediageletterdheid en technische instrumentale competentie, en implementeert zinvolle STEM-activiteiten.

De wedstrijd wil van de school een krachtige leeromgeving maken waar experimenteren en exploreren met media mogelijk is.

 

Whizzkids 2016-2017

In de periode november 2016 - februari 2017 worden drie vragenreeksen en een praktische opdracht aangeboden:

    • Reeks 1: van 7 november tot 25 november 2016
    • Reeks 2: van 28 november tot 16 december 2016
    • Reeks 3: van 16 januari tot 3 februari 2017
    • Deadline indienen praktische opdracht: 24 februari 2017

De finale is voorzien op woensdagvoormiddag 22 maart 2017 in Aula Omnia Schaubroeck te Nazareth.

Inschrijven kan vanaf september 2016 via whizzkids.cst.be.