Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

  • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
  • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

ICT op het menu en veel meer

De voorbije weken waren ook voor de ICT-coördinatoren in ons onderwijs uitzonderlijk drukke tijden. ICT werd plots onontbeerlijk voor het organiseren van aanlooplessen en videovergaderingen met collega’s.

In sneltempo implementeerde je nieuwe toepassingen, gaf collega’s ondersteuning en reikte tools aan om dit alles mogelijk te maken. Ook de komende weken blijft dit ongetwijfeld een belangrijke taak. Maar daar sta je uiteraard niet alleen voor.

Tips voor jou:

ICT op het menu

Deze handige menukaart helpt je om de juiste ICT-middelen te kiezen om bepaalde leerdoelen te realiseren. Bepaal voor welk leerdoel en welke didactische vorm je een ICT-middel wil inzetten en je komt uit bij een aantal geschikte ICT-tools. Sommige linken naar een stappenplan of handleiding. ‘Een fantastisch overzicht’, volgens KlasCementlid Rien.

Didactiek tijdens een les op afstand

Een deel van de leraren gaat na de gedeeltelijke heropening van de school nog steeds blijven lesgeven vanop afstand. Het is interessant om even stil te staan bij de didactiek van een les via ICT. Je krijgt voorbeelden van concrete werkvormen die je kan inzetten. De toepassingen die je gebruikt, staan erbij.

Gids afstandsonderwijs

Afstandsonderwijs blijft de komende weken een uitdaging. Daarbij heb je ongetwijfeld al gemerkt dat zo lesgeven helemaal anders verloopt dan je gewoon bent. Deze gids reikt je handvaten aan om jouw lessen op afstand goed voor te bereiden, uit te voeren en te evalueren.

Alternatieven voor Zoom

Tijdens de coronacrisis gingen heel wat ICT-coördinatoren en leraren werken met videotools als Microsoft Teams, Google Meet, Praatbox of Jitsi en ook Zoom. Maar Zoom kwam de voorbije maanden regelmatig in een slecht daglicht te staan omwille van problemen met privacy. Daarom raadt de Vlaamse overheid het gebruik van Zoom af. Lees er meer over in dit artikel.