Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

  • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
  • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

Voor de meeste leerlingen is de zanghappening ‘Wij zingen een dak op de wereld’ of zingen voor Vrede en Verdraagzaamheid in het kader van Festival Ten Vrede in Diksmuide een dag om naar uit te kijken.
DONDERDAG 8 MEI  -V-DAG- is een hoogdag voor zo’n 3.000 kinderen (tussen 9 en 14 jaar) uit alle verschillende onderwijsnetten. Inhoudelijk sluiten deze activiteiten aan bij de vakoverschrijdende eindtermen (o.m. burgerschapsvorming) van wereldoriëntatie.

Programma voormiddag: Sla op een trommel, niet op elkaar!


Jaarlijks werkt het festival Ten Vrede rond een bepaald thema. Dit jaar is dit ‘Agressie-Zinloos Geweld’. (zie
http://www.tenvrede.be/). Zinvoller dan op elkaar te slaan, kunnen kinderen zich beter uitleven op een slaginstrument.
Onder leiding van de vzw AraUmi Daiko zullen alle aanwezige kinderen een geluidsgolf creëren. Dit met vooraf zelfgemaakte percussie-slaginstrumenten. (praktische gegevens zullen vooraf aan de ingeschreven scholen worden overgemaakt). De kinderen krijgen ook vooraf een cd met daarop enkele eenvoudige ritmes, de noten en een begeleidend verhaaltje. Samen met hun leerkrachten kunnen zij deze ritmes instuderen. Op 8 mei musiceren alle kinderen samen en wordt in een kring van anderhalve kilometer rond de IJzertoren een geluidsgolf gecreëerd; alle ritmes passen immers op elkaar ! Met zo’n 3.000 vormen de kinderen HET GROOTSTE ORKEST VAN VLAANDEREN !

12 bladzijden slecht maar ook GOED en HOOPVOL nieuws ! Alle feiten in de krant zijn echt gebeurd. De artikels zijn gemarkeerd per graad in het lager onderwijs. De krant bevat tevens leuke opdrachten, rebussen, kruiswoordraadsels edm. en .. er zijn verrassende prijzen mee te winnen.
Deze krant kunt u GRATIS bestellen (of afhalen op ons secretariaat) op het gewenste aantal exemplaren via onderstaand adres. Een aanbod geldig voor alle scholen , van alle netten in heel Vlaanderen. Verzendingskosten zijn (helaas) niet inbegrepen.

 

 

Na de picknick – met een GRATIS DRANKJE-  start om 13 u 30 stipt de jaarlijkse zanghappening voor Vrede en Verdraagzaamheid. Elk jaar wordt er  met begeleiding van de Children of the Street Band o.l.v. Oscar Bohnen gezongen voor een goed doel, een kleinschalig project in de derde wereld waar (straat-) kinderen centraal staan. Dit jaar is dit ten voordele van BIBLIONEF VLAANDEREN vzw die jaarlijks wereldwijd helpt bij de ontwikkeling van kinderen in achterstandsgebieden waar de kinderen weinig of geen toegang hebben tot leesmateriaal. In 2008 wil BIBLIONEF via publicaties kinderen en jongeren informeren over de biodiversiteit en de natuurlijke rijkdommen van hun land, specifiek in SURINAME.
Voor deze organisatie wordt samengewerkt met het provincial Noord-Zuid Centrum van de  provincie West-Vlaanderen.
DE LIJN legt extra bussen in !
Bij inschrijving krijgt ieder kind OP VOORHAND een CD met alle liedjes (met tekstboekje), een werkkrant met info over het project. Voor elke leerkracht is er een begeleidingsmap. Allemaal gratis ! Jeugd en Vrede zorgde voor de samenstelling ervan.
(naast Diksmuide, gaat de zanghappening ook door in Antwerpen, Leuven, Gent en Turnhout : alle info :
jeugd@jeugdenvrede.be)

 

De dag PRAKTISCH


Inschrijven gebeurt -voor wat WEST-VLAANDEREN betreft- telefonisch of per mail op info@ijzertoren.org of 051/500.286
Ieder deelnemend kind betaalt 4 euro (hiervan gaat 2 euro naar de organisatie en 2 euro naar het project in de derde wereld).
Wie gebruik wil maken van een LIJN-bus betaalt 1 euro extra per kind. Per groep van 50 leerlingen krijgt de school een gratis PEACE-VLAG.


Inschrijven kan nog tot en met VRIJDAG 21 MAART a.s.

 

FESTIVAL TEN VREDE
V-dag is meteen ook de aanloop naar het internationaal festival ten vrede met o.a. de Kreuners, Bart Peeters (foto) , Hadise, I’m from Barcelona, Richard Thompson Band en vele anderen: Alle info en tickets: http://www.tenvrede.be/ of 051/500.286