Beste lid van KlasCement,

Graag nodigen we je nog uit voor:

  • ICT-praktijkdag 7 februari Leuven: Dankzij de ondersteuning van Acer met 40 laptops zijn er nog extra plaatsen vrij in enkele ICT-workshops. Ook heel wat presentaties staan terug open. Enkel nog tot maandag 10u. De laatste! Rep je naar www.ictdag.be.
  • Wie enkel de ICT-beurs op 7 februari in Leuven wenst te bezoeken. Deze beurs is voor het eerst openbaar toegankelijk voor iedereen tussen 10u15 en 11u45. Graag voorinschrijven, zonder verplichting. Meer dan 30 ICT-projecten en ICT-firma's met een onderwijsaanbod.
 Praktijkgerichte, door leerkrachten gegeven, opleidingen met KlasCement-kwaliteitslabel:
Inschrijven kan door op de titel te klikken. Er is nog een tiental plaatsen beschikbaar.


In deze nieuwsbrief weer eens drie unieke projecten en één internationale ICT-onderwijsbeurs:

  1. De nieuwste onderwijstechnologie op de BETT-beurs
  2. Projectsite OpenBron : Vrije software voor het onderwijs
  3. Dé site voor taal en onderwijs in Vlaanderen
  4. Edufiks flipt!

 

 

1. De nieuwste onderwijstechnologie op de BETT-beurs TOP
Leerkrachten die geïnteresseerd zijn in nieuwe technologieën voor het onderwijs kunnen hun hartje ophalen op de jaarlijkse BETT-beurs in Londen. Je verdwaalt er in een eindeloos aanbod van digitale borden, online diensten voor leerkrachten of innovatieve programma's.

Een aantal KlasCement-medewerkers bezocht de beurs en verzamelde volgende trends:
  1. Neem de school mee naar huis
    Het papieren invulstrookje behoort weldra tot het verleden. Scholen communiceren via leerplatformen of via sms. Maar ook de leerstof wordt mobiel: leerstof wordt verzameld in online omgevingen of op mobiele toestellen zoals de iPad. Secretariaten beschikken over een set van berichten die ze via sms naar (groepen) ouders sturen.
  2. Onderwijs in de diepte
    De grootste nieuwigheid van vorig jaar, de 3D-technologie, was opnieuw aanwezig. Voor wie een digitaal schoolbord nog niet speciaal genoeg is, zijn er borden waar je drie dimensionale animaties op kan bekijken. De leerlingen moeten wel beschikken over zo'n gek 3D-brilletje om de animatie te bekijken. De dissectie van het konijn in 3D verloopt zonder konijn of bloed en de structuur van DNA illustreren is kinderspel.
  3. De opvolger van het digitaal bord
    Op BETT zag je jaren geleden de eerste digitale borden. Net nu ze worden ingevoerd in de Vlaamse scholen merk je dat de opvolger al klaar staat. Grote aanraakgevoelige schermen maken een projector overbodig waardoor de vervelende schaduwen op het bord verdwijnen. Sommige van die schermen kan je ook kantelen waardoor je ze als aanraakgevoelige tafel kan inzetten.
  4. Spelend leren
    "Serious games", spelletjes waarbij iets bij te leren valt, zijn populair. Gaande van variaties op de klassieke computerspelletjes tot hele virtuele werelden waarbij de leerling dingen leert terwijl hij de omgeving verkent, maar ook spelletjes die ingezet worden om moeilijker te motiveren leerlingen toch te laten leren.
2. Projectsite OpenBron : Vrije software voor het onderwijs TOP

De projectsite OpenBron bevat een 200-tal bijdragen omtrent OpenBron toepassingen. Je vindt er software die je meestal gratis mag gebruiken en bovendien kan je de broncode ervan bekijken (vandaar OpenBron) en zelfs aanpassen als je over de nodige kennis beschikt. Je vindt er ook documenten en oefeningen terug die gemaakt zijn met OpenBron software zoals GeoGebra of JClic.

Vrij beschikbare software kan voor het onderwijs interessant zijn omdat er geen dure commerciële licenties nodig zijn en omdat de beschikbaarheid van broncode bij technische vakken en opleidingen een educatieve waarde heeft. Bovendien heeft de projectsite recent een nieuw uiterlijk gekregen. De kleuren van de site komen nu beter overeen met het logo. Het maakt de site ook veel aantrekkelijker.

Ga dus zeker een kijkje nemen en misschien vind je er net dat programma wat je zoekt: https://www.klascement.net/openbron

3. Dé site voor taal en onderwijs in Vlaanderen TOP

www.delathoogvoortalen.be

Op de talensite vind je, zoals op KlasCement, aankondigingen in de kalender, lesdocumenten, sites, artikelen of software in de lesobjecten, hotpotatoes- exeLearning- of JClic-oefeningen in i-Oefeningen en beeld, audio of video in multimedia. De talensite heeft echter ook lemma's waar je definities vindt van begrippen. Alles in verband met taal en onderwijs.

Zoeken op de talensite: de linkerkolom
Je kunt een taal aanvinken én op trefwoord zoeken. Daarenboven kun je filteren op bouwsteen, onderwijstype enzovoort. En als je weet wie de gezochte bijdrage maakte, dan zoek je op auteur. 
Tip: sla interessante bijdragen op onder 'Mijn favorieten' door op het hartje naast de bijdrage te klikken.  

Taalhulp op de talensite: de rechterkolom
Op de startpagina vind je de vertaling van woorden in 9 talen, de betekenis en uitspraak van Engelse woorden, de correcte spelling van Nederlandse woorden en taaltips voor goed Nederlands.

www.delathoogvoortalen.be: de startpagina
Op de startpagina linken we bijdragen die actueel zijn of snel vindbaar mogen zijn. Zo is er een link naar alle bijdragen voor Nederlands voor anderstaligen. En het kan ook interessant zijn eens te kijken bij een ander onderwijsniveau, de lerarenopleidingen bijvoorbeeld.

Wil je collega's informeren over de talensite? Download één pagina met algemene info over de talensite of hoe je iets kunt toevoegen op de talensite.

4. Edufiks flipt! TOP

Edufiks

Edufiks, het brugproject rond ondernemen met nieuwe technologie, draait weer op volle toeren.

Deze innovatorscholen zijn ondertussen volop aan het werk: De Schakelschool, Lutgardisschool en Angelusinstituut, SBS Tuilt en De Regenboog. Twintig partnerscholen uit heel Vlaanderen stappen binnen enkele weken in.

Dit schooljaar werken we met de Flip. Dit is een kleine, gebruiksvriendelijke en handige videocamera. Bedoeling is dat de leerlingen ondernemen met beelden. Denk maar aan reclamefilmpjes over je school of je dorp. Of instructiefilmpjes waarmee je iemand iets wil tonen. En om dit te realiseren heb je ook heel wat ondernemingstalent nodig: creatief zijn, plannen, organiseren, samenwerken...

Voor meer informatie neem je best een kijkje op www.edufiks.be. Daar kan je ook de blogs volgen van de verschillende scholen. Ook vind je er de reportage van Karrewiet van vorige maandag.

 
Volg onze activiteiten dagelijks op Facebook of Twitter. Meer dan 1300 fans!
 
 
KO LO SO BUSO VWO Deel