Wat is RSS?

RSS een hulpmiddel waarmee je snel vernieuwingen van internetsites kunt bekijken. Zo vermijd je dat je altijd opnieuw websites moet gaan bekijken om hun nieuws of andere snel veranderende informatie te raadplegen. In plaats van zelf te gaan kijken naar de nieuwigheden, worden de nieuwigheden via RSS automatisch naar jou gestuurd.

Je kunt RSS-bestanden bekijken in een RSS-lezer, die je op het internet vindt, of online via speciale websites.

Voorbeeld:

Je wilt op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws in België en de wereld. Eén mogelijkheid is om telkens weer een kijkje te gaan nemen op www.deredactie.be. Een andere mogelijkheid is je via RSS te abonneren op het nieuws van deredactie.be. Dan word je automatisch op de hoogte gebracht van de laatste nieuwsberichten.

Ook een RSS-abonnement op KlasCement is mogelijk. Dan word je op de hoogte gehouden wanneer er nieuwe leermiddelen zijn toegevoegd op KlasCement.

Wil je meer weten? Bekijk dan dit informatief filmpje over RSS op Youtube.

Wat heb je hiervoor nodig?

1. Een RSS-lezer

Gratis programma's hiervoor vind je op het internet. Een paar voorbeelden: RSSOwl, Feedreader of Snackr. Wij hebben voor jullie eentje klaargemaakt. Die vind je via 'RSS-software', links in het menu.

Een alternatief is een online feedreader. Enkele bekende: Google Reader en Bloglines. In de huidige browsers (zoals bijvoorbeeld Internet Explorer en Mozilla Firefox) kun je tegenwoordig ook feeds tonen.

2. RSS-feeds

Een RSS-feed (of RSS-kanaal) is een soort internetadres, meestal eindigend op 'xml'.

Een website die een RSS-kanaal heeft, toont dat meestal door een oranje icoontje met de letters 'RSS': RSS of dit symbool: RSS. Als je erop klikt, vind je de link in de adresbalk van je browser. Kopieer die link en plak het adres in de RSS-lezer.