Lesgeven is de MACS!

In deze map vind je alle rechtstreekse linken naar leermiddelen op KlasCement, waar we naar verwijzen in het boek "Lesgeven is de MACS! Werkvormen voor activerend hybride onderwijs'. Ook recente interessante leermiddelen worden toegevoegd en verschijnen onderaan deze map. Alle leermiddelen dienen als illustratie, inspiratie. Dankjewel aan de collega's om deze waardevolle leermiddelen te delen.

Boek

Activerend (afstands)onderwijs en zelfgestuurd leren: een ‘match made in heaven’? Zeker! Deze combinatie stimuleert tot duurzaam en diepgaand leren én laat jouw leerlingen het eigen leerproces in handen nemen. Maar wat zijn belangrijke didactische aandachtspunten? En hoe werk je dit concreet uit?

Aan de hand van het MACS-reflectiekader zoomen we in op de vier hoofddimensies: Motiveren, Activeren, Coachen en Structureren. Elk van deze dimensies zet je doelgericht in om krachtige leeromgevingen te creëren en op haalbare wijze competenties tot zelfgestuurd leren te stimuleren.

Verder vind je inspiratie voor tal van didactische werkvormen die aanzetten tot diepgaand leren. Naast een algemene uitwerking, concrete praktijkvoorbeelden en varianten lees je meer over de mogelijkheden in een brede onderwijscontext. Je kan de didactische werkvormen en digitale tools gebruiken om op een activerende manier leerinhouden aan te brengen en te verwerken in de klas, tijdens flexuren en bij online onderwijs. Nog beter: jouw aanpak in de klas kan je deels doortrekken naar afstandsonderwijs, en omgekeerd. Deze breed inzetbare ‘hybride’ aanpak biedt heel wat mogelijkheden voor diverse vakken, inhouden en onderwijsniveaus. Bovendien vergroot je het zelfsturend vermogen van leerlingen.

Meer info

Schelfhout, W., Tanghe, E., Meeus, W. (2021). Lesgeven is de MACS! Werkvormen voor activerend hybride onderwijs. Antwerpen: Gompel & Svacina. Link

Els Tanghe
Leerkracht