20/11/2019 Internationale transgender gedenkdag

trans@school

Transgender? Deze term wordt gebruikt wanneer je geboortegeslacht niet overeenkomt met je genderidentiteit. Je genderidentiteit betekent je innerlijke gevoel als man, vrouw of geen van beiden. Als je bij de geboorte het vrouwelijk geslacht krijgt toegewezen, maar je voelt je geen vrouw maar eerder man, of geen van beiden, dan kan je jezelf als transgender benoemen. Als je als vrouw geboren wordt en je voelt je ook vrouwelijk; of als je als man geboren wordt en je voelt je ook mannelijk, dan wordt dit cisgender genoemd. 

 

Koepelterm

Transgender is een koepelterm. Doorgaans onderscheiden we drie groepen. Niet iedereen is het eens met deze opdeling.

Travestiet • Kleedt zich sporadisch of regelmatig in de kledij die cultureel met het andere geslacht (sekse) wordt geassocieerd. De genderexpressie van die persoon wijkt dus af van zijn of haar sekse.

Genderqueer, gender non-binair, (transgenderist) • Stelt het binaire denken 'man-vrouw' in vraag. Iemand die genderqueer of gender non-binair is, herkent zich niet in het geslacht die zijn of haar lichaam dicteert. Ze voelen zich mannelijker of vrouwelijker, of nu eens man dan eens vrouw, of vinden zich helemaal niet terug in de man-vrouwopdeling. 

Transman of transvrouw • Herkent zich niet in zijn of haar geboortegeslacht en wil dit in meer of mindere mate laten aanpassen door gebruik van hormonen en/of operatieve ingrepen. We spreken over een transman als je bij de geboorte het geslacht vrouw kreeg, maar je eigenlijk meer man voelt. Een transvrouw is een persoon die bij de geboorte het geslacht man kreeg, maar zich vrouw voelt.

 

What’s in a name?

Internationaal wordt steeds meer trans* gebruikt. De asterisk vervangt het woord gender om zo een nog ruimere betekenis aan trans te geven. De trans* groep is een heel brede groep. Het kan gaan om mensen die zich anders kleden dan de maatschappij verwacht - mannelijker of vrouwelijker -, of om mensen die zich mannelijk voelen in een vrouwenlichaam, of andersom, of die zich nu eens mannelijk en dan weer vrouwelijk voelen, of die zich niet in de binaire opdeling herkennen. Sommigen wensen hun lichaam aan te passen, anderen willen toestemming zich anders te kleden en nog anderen willen zich als derde genderidentiteit erkend weten.

Verder is het van belang om steeds uit te gaan van zelfbenoeming. Hoe de persoon in kwestie wil aangesproken worden, dien je altijd te respecteren.

 

Verder verkennen?

Wil je meer informatie over dit thema? Neem een kijkje op het Transgender Infopunt (www.transgenderinfo.be) bij Lumi (www.lumi.be) of bij çavaria (www.cavaria.be).

Wil je graag meer methodieken en materiaal over het LGBT+ thema? Surf dan eens naar www.schooluitdekast.be

Heb je een vraag over een transleerling bij jou op school? Wil je graag meer informatie over hoe je dit thema in de les kan betrekken? Of wil je graag een vorming voor leerkrachten over LGBT+ of hoe je genderbewust kan lesgeven? Stuur een mailtje naar onderwijs@cavaria.be

Woensdag 20 november 2019 is het Internationale transgender gedenkdag. Alvast een goede aanleiding voor een les rond transgender!

çavaria
Organisatie