Van Brokkelbrein naar Focus


Praktijkgids voor leerkrachten/docenten over aandacht, social media en het brein

Appjes, berichtjes, online gaming, filmpjes delen – social media zijn fantastisch, zeker voor een adolescent. Maar diezelfde social media verstoren vaak de noodzakelijke aandacht én echte pauzes tijdens onderwijs en huiswerk. Gevolg: een brokkelbrein en negatieve invloed op leren.

De auteurs laten zien hoe drie breinnetwerken uit balans raken door frequent socialmediagebruik en waarom dit voor adolescenten nog veel meer het geval is. De auteurs pleiten voor echte focus én echte pauzes en een helder schoolbeleid over smartphone gebruik. Ook ontkrachten zij de richtlijn dat leerlingen niet meer dan twee tot drie uur dagelijks op hun schermpjes bezig mogen zijn.

Maar bovenal geven zij docenten tips om de balans in het brokkelbrein te herstellen zodat aandacht makkelijker vast te houden is. Dit doen zij aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke bevindingen en meer dan vijfitg praktijkvoorbeelden. Inclusief een voorbeeldles voor leerlingen over social media en het brein, vormgegeven met de zes didactische breinprincipes.

Over de auteurs

Theo Compernolle, voorheen hoogleraar, is neuropsychiater en een internationaal gerespecteerd docent op het vlak van stress en brein en auteur van onder andere de bestsellers Ontketen je brein en Zit stil

Gerjanne Dirksen is de oorspronkelijke oprichter van het BCL Instituut, grondlegger van de zes breinprincipes en auteur van onder andere de bestseller Breindidactiek.

Gertie Verreck is directeur van het BCL Instituut. Het instituut dat workshops, opleidingen en lezingen verzorgt over breinleren en breinleiderschap. De auteurs dagen docenten uit tot experimenteren met de wetenschappelijk onderbouwde tips en om met elkaar hun ervaringen te delen.

Een aantal quotes over het boek

We staan niet machteloos tegenover de verlokking van de smartphone, die voor vele mensen (leerlingen én leerkrachten) de moderne opium van het volk is geworden. Jef Moorkens, Pedagoog en coördinator leerlingbegeleiding VCLB.

Actueel en verhelderend. Echt een aanwinst. En mooi om gelijk al de effecten van online thuisonderwijs verwerkt te zien. Martine Blonk, wij-leren platform

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Ander