Berekend! Van rekenprobleem tot dyscalculie


De kwaliteit van rekenkennis schiet dikwijls tekort. Niet-geautomatiseerde basiskennis leidt tot problemen in de verdere rekenontwikkeling: als het fundament niet stevig is, dan wankelt alles wat daarop voortbouwt. De analyse van het rekenen-in-uitvoering laat dat zien. Wat nodig is, is rekenhulp vanuit een totaalvisie op leren, kennis, diagnostiek en instructie. Dit vraagt deskundigheid en samenwerking van onderwijsgevende/begeleider, coördinator, rekenspecialist, orthopedagoog/psycholoog en overleg met leerling en opvoeders.

In drie praktijkgerichte hoofdstukken komen in Deel 1 aan bod: de achtergronden van niet-geautomatiseerd rekenen, van verklarend procesonderzoek en van methodische instructie. Het vierde hoofdstuk behandelt actuele thema’s uit literatuur en onderzoek.

Deel 2 werkt de achtergronden praktisch uit in het Verklarend Procesonderzoek Rekenen. Het omvat proeven die de kwaliteit van de basale rekenkennis in kaart brengen en de analyse van het rekenen-in-uitvoering ondersteunen, samen te vatten in het integratief beeld.

Voortbouwend op de eerste twee delen volgt in Deel 3 de Methodiek Berekend!. De methodiek streeft naar een zo volledig mogelijk niveau van automatisering van basale rekenkennis via op het individu afgestemde instructieprincipes. Het is geen programma met een rechte weg van A naar B. De principes gelden zowel voor de rekenspecialist en gedragswetenschapper, als voor de onderwijsgevende en de begeleider. Ze zijn leeftijd- en methode-onafhankelijk. Het opzoekboekje EHBI (Eerste Hulp Bij Instructie) bevat praktische handvatten en is een hulpmiddel voor overleg en afstemming tussen alle professionals.

De drie delen richten zich op elke professional die te maken heeft met rekenproblemen en dyscalculie, zowel in als na het basisonderwijs. De instructieprincipes zijn op elk niveau toepasbaar. De vragen na de hoofdstukken maken het boek ook geschikt voor opleidingen.

De auteurs hebben hun kennis over onderzoek, theorie en praktijk vertaald naar de praktijk van het onderwijs, de individuele diagnostiek, remediëring en aanpak/behandeling.

Wied Ruijssenaars is emeritus hoogleraar Orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit in Groningen (na Leuven en Leiden) en publiceert over diagnostiek en behandeling.
Cécile Ruijssenaars-Elshoff is orthopedagoog met veel ervaring in onderwijs en hulpverlening (Vlaanderen, Nederland) en is coauteur van de (spelling)methodiek Geregeld!.

ISBN: 9789463713146

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?