Perspectieven op inclusief onderwijs
Dit boek wil beleidsmakers inspireren en leerkrachten ondersteunen om – in verbinding met alle actoren – werk te maken van inclusief onderwijs.
Als we spreken over inclusief onderwijs, dan hebben we het over mensenrechten: het recht op goed onderwijs, in de eigen nabije regio, met kinderen uit de buurt. Zijn we ons goed bewust van onze verantwoordelijkheid in onderwijs wetende dat segregatie in onderwijs vaak leidt tot segregatie in de rest van het leven? Een inclusieve school is namelijk geen einddoel, het is een middel om cultuur te beleven, om zich te ontplooien, om vriendschappen en sociale vaardigheden te ontwikkelen en om kennis op te doen. Inclusie gaat over rechtvaardigheid en over het lef hebben om samen te zoeken naar de sleutel om een kind te laten floreren in de eigen omgeving, nu en in de toekomst.
Inclusief onderwijs vraagt om een transformatie van ons huidige onderwijs: met ruimte voor samenwerking binnen en buiten de klas, met aandacht voor diverse perspectieven en complexiteit, lef, creatieve routes en onverwachte oplossingen.
Het gaat niet om inclusief, inclusiever, inclusiefst, maar om een ‘echt’ streven naar eerlijke samenwerking en inclusie. Nepparticipatie is wat vermeden moet worden: daarom zetten we ‘belonging’ in dit boek centraal. Er mogen zijn, is niet genoeg. Het gaat om erbij horen, van betekenis kunnen zijn.
Diverse stemmen weerklinken in het boek: kinderen, ouders, leraren en andere onderwijsprofessionals, onderzoekers, wetenschappers. We gaan hierbij de complexiteit van de realiteit niet uit de weg.
De verschillende perspectieven nodigen de lezer uit om mee te stappen in de ongemakkelijkheid van deze realiteit en om verantwoordelijkheid op te nemen.
Sofie Sergeant is hogeschoolhoofddocent
Burgerschap & Inclusie aan de Hogeschool Utrecht, verbonden aan het
Instituut voor Onderwijs en Orthopedagogiek, en aan het Lectoraat
Jeugd. Haar huidige onderzoeks- en onderwijsprojecten cirkelen
voornamelijk rond het vraagstuk en de implementatie van inclusief
onderwijs.
Peter de Vries is orthopedagoog en werkzaam
als docent voor het Seminarium voor Orthopedagogiek, de
masteropleiding van Hogeschool Utrecht.
Met bijdragen van: Teresa Aguiar, Silvia Alves, Simone Arts, Arthur Bakker, Cok Bakker, Mhairi C. Beaton, Joris Berkers, Nienke Broeren, Saar Callens, Dianne Cantali, Stijn Deckers, Elisabeth De Schauwer, Johan Devrome, Ivo Dokman, Emiel van Doorn, Max Douw, Tracy Edwards, Lani Florian, Gijs H. van Gemert, Linda Gijsen, Ria Goedhart, Caya de Graaf, Naomi Hof, Anouk van Hoogdalem-Bosma, Nienke Hoogerbrugge, Maartje ten Hooven-Radstaake, Joan & Geeske Hoogenboezem, Frederiek de Jong, Bert Jurling, Doortje Kal, Wilma Klaasen, Geke Klapwijk, Jacqueline Kool, Rachel Lofthouse, Floor van Loo, Niels Nederlof, Jan Nijhof, Carlijn Odijk-Bergmans, Bruno Oldeboom, Marjolein Olde Heuvel, Kees van Overveld, Eline Pollaert, Marian Popta, Ian Potter, Carlijn Poulino, Roanne, Manuela Sanches-Ferreira, Henriëtte Sandvoort, Beno Schraepen, Hans Schuman, Rowena Schut, Sofie Sergeant, Mónica Silveira-Maia, Jantien Smit, Jetta Spaanenburg, Mathilde Tempelman-Lam, Hanne Vandenbussche, Hanneke Visser-van Balen, Lydia Vlagsma, Peter de Vries (red.), Peter de Vries, Jana Vyrastekova en Marijke Welten
ISBN: 9789463714440
Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken
- gratis lesmateriaal;
- voor alle leeftijden en vakken;
- makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.