Soft skills. Do en mind skills om de leerkracht te zijn die je écht wilt zijn


Soft skills. Do en mind skills om de leerkracht te zijn die je écht wilt zijn is een boek dat speciaal is geschreven voor leerkrachten door een leerkracht zelf. Het biedt concrete tools en bruikbare adviezen die direct in de klas kunnen worden toegepast.

Als leerkracht heb je ongetwijfeld enkele essentiële bevindingen opgedaan. Een belangrijk inzicht is dat het nooit de bedoeling is om als leerkracht te 'winnen' van je leerlingen. In plaats daarvan is het van belang om een omgeving te creëren waarin iedereen kan groeien en leren. Het tonen van verantwoordelijkheid als leerkracht betekent dat je samen met de jongeren nadenkt over hun traject naar het ontwikkelen van verantwoordelijkheidsgevoel.

We moeten ons ervan bewust zijn dat we, zowel als maatschappij als individuele leerkrachten, hoge verwachtingen hebben van onze leerlingen. Onze samenleving is veeleisend en het is onze taak om leerlingen hierop voor te bereiden. Daarom is het van groot belang om elke leerling op maat te benaderen, rekening houdend met hun individuele behoeften en mogelijkheden.

Een ander belangrijk principe dat in het boek wordt benadrukt, is dat herstel belangrijker is dan de straf zelf. In plaats van alleen te focussen op het bestraffen van negatief gedrag, is het constructiever om te werken aan het herstellen van de relatie en het ondersteunen van de leerling bij het nemen van verantwoordelijkheid voor zijn of haar acties.

Het boek benadrukt ook dat onderwijs altijd een bewuste keuze moet zijn voor elke leerkracht. Onderwijs is een voortdurend leerproces, waarbij zowel scholen, teams als individuele leraren van elkaar kunnen leren. Het delen van interessante ideeën en goede praktijken binnen het onderwijslandschap is van groot belang om een positieve impact te hebben op het onderwijs als geheel.

De praktijksituaties die in het boek worden beschreven, dienen als inspiratiebron en kunnen worden gebruikt tijdens intervisiebijeenkomsten. Door ervaringen te delen en van elkaar te leren, kunnen scholen deze waardevolle inzichten inzetten en implementeren.

Koen Pelleriaux, Afgevaardigd Bestuurder van GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, is ervan overtuigd dat dit boek een waardevolle bron van inspiratie is voor veel scholen. Het stimuleert het delen van kennis en praktijken, waardoor het onderwijslandschap kan groeien en verbeteren.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht