Bestuurlijk leiding geven aan lerende scholen: Handboek


Dit boek richt zich op bestuurders van onderwijsorganisaties. Om zicht te krijgen op bestuurlijk handelen hebben de auteurs gebruikgemaakt van onderzoek naar succesvolle schoolsystemen (zoals in Ontario, Finland en Singapore) en succesvolle schooldistricten en hebben ze een aantal Nederlandse onderwijsbestuurders geïnterviewd. Bestuurders kunnen vergelijkbare leiderschapspraktijken inzetten die schoolleiders gebruiken om lerende scholen te ontwikkelen. Bestuurders stemmen deze leiderschapspraktijken af op de personen, de situatie en de context waarbinnen ze werken en de doelen die ze willen realiseren. Hun bestuurlijk handelen wordt daarbij gekleurd door hun persoonlijke kwaliteiten en persoonlijke identiteit.

Dit boek combineert theorie en praktijk en maakt duidelijk op welke wijze bestuurlijke leiderschapspraktijken en persoonlijke kwaliteiten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van lerende scholen en daarmee aan het vergroten van de onderwijskwaliteit.

Zowel de theoretisch gefundeerde hoofdstukken als de praktische benaderingen bouwen aan een nieuw fundament voor een professionele identiteitsontwikkeling van bestuurders, aldus Joseph Kessels, emeritus hoogleraar Universiteit Twente (Leerstoel Human Resource Development) en hoogleraar Open Universiteit (Leerstoel Educational Leadership).

Auteurs

  • Loes van Wessum kent het onderwijs vanuit verschillende perspectieven, de laatste jaren vooral als onderzoeker, opleider voor schoolleiders en onderwijsadviseur. Ze is senior onderzoeker in het Lectoraat Leraren en Lerarenopleiders voor Inclusieve Leeromgevingen bij Hogeschool Windesheim en bij ESHA (European School Heads Association).
  • Ingrid Verheggen werkte lange tijd als leidinggevende in het onderwijs, als schoolleider en als bestuurder van een grote onderwijsorganisatie. Vanuit haar ervaring als leidinggevende en haar werk bij een onderwijsadviesbureau coacht ze schoolleiders en bestuurders zowel bij de ontwikkeling van hun organisatie als bij de ontwikkeling van hun leiderschap.

Praktisch

ISBN: 9789463714549

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook