De erfgoedkrak : Koffer vol erfgoed

Erfgoed is vandaag actueler dan ooit en dat willen we ook aan de jongere generatie meegeven. De term 'erfgoed' kan vele betekenissen bevatten. Ook is het van belang om bewust om te gaan met dit erfgoed, zodat we het niet verloren laten gaan.

De Erfgoedkrak is een initiatief van Erfgoedcel Kempens Karakter en Erfgoedcel Noorderkempen, i.s.m. tapis plein vzw en FAROVlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. Het kwam tot stand dankzij steun van de Vlaamse overheid. 'De erfgoedkrak' is opgevat als een gratis interactief educatief spel om kinderen van het vijfde en zesde leerjaar kennis te laten maken met het concept 'erfgoed'.  Het pakket leidt de leerlingen op een speelse manier naar een definitie van erfgoed en nodigt hen via creatieve opdrachten uit in een wereld van wonderlijke voorwerpen, verhalen en tradities, markante plaatsen en opvallende persoonlijkheden. Specifieker gaat het in dit spel om het lokale erfgoed van twee regio's uit de Antwerpse Kempen zodat het geen 'ver-van-mijn-bed-show' is voor de leerlingen.

 

Het pakket bestaat uit drie modules. Je kunt ze gebruiken naargelang je voorkeur en beschikbare tijd.

1.       Erfgoed brengt je van de kaart laat leerlingen ontdekken wat erfgoed precies is. Deze module staat op zich, maar vormt ook de aanloop naar module 2 of 3.

Totale duur: een lesuur

2.       Het bewaren waard zet de leerlingen aan zich verder te verdiepen in de verschillende soorten erfgoed.

Totale duur: vier lesuren

3.       Verzameldinges biedt leerlingen een uitbreiding naar hun persoonlijke leefwereld. Deze module vraagt meer tijd, maar het leereffect en de beleving bij de leerlingen is ook groter.

Totale duur: acht à negen lesuren

Erfgoed Noorderkempen
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
Mens en maatschappij
Info
Fysiek materiaal
Bijgewerkt: 05-11-2012
Categorie
Koffer Spel
Trefwoorden
educatieferfgoederfgoedkrakkofferleefwereldopdrachtspel