Het geheim van het Grijpenveld : Cd-rom

Bron

De cd-rom geeft leerlingen een idee van wat het werk van een archeoloog inhoudt en het toont aan dat de Vlaamse bodem ook interessante vondsten bevat.

  • Inhoud: De leerlingen  worden met deze educatieve cd-rom leerling-archeoloog. Zij verrichten (virtueel) opgravingen op het Grijpenveld, een echte archeologische site. Door opdrachten op te lossen, ontdekken de leerling-archeologen verschillende aspecten van archeologie en krijgen zij hints om het geheim van het Grijpenveld te ontsluieren.

  • Methode: De oefeningen die de leerlingen maken, sluiten aan bij de eindtermen van geschiedenis, wiskunde, Nederlands en aardrijkskunde. De oefeningen worden opgelost op computer en op papier. De leerlingen werken daarbij steeds in groep. Bij elke oefening hoort een archeologische vondst die ook in werkelijkheid gedaan werd op de archeologische site Grijpenveld in Tienen. De leerlingen krijgen ook het verhaal achter de vondst. Zij kunnen zich zo een beeld vormen van het dagelijks leven in de Gallo-Romeinse periode op het Grijpenveld. De vondsten worden genoteerd op een archeologiekaart en op het einde van het project samengelegd tijdens een afsluitende evaluatieles.

  • Doelstellingen: Door verbanden te zoeken tussen de vondsten ontrafelen de leerlingen het geheim van het Grijpenveld: een archeologische vondst van grote historische waarde! Met de quizmodule op de cd-rom kunnen leerkracht en leerlingen zelf een quiz in elkaar boksen of hun kennis over de archeologie van het Grijpenveld testen. De cd-rom is bijzonder geschikt als introductie tot archeologie, om te integreren in een projectweek en als vakoverschrijdend project.
Karlien Geyssens
Organisatie, firma, vzw

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
Geschiedenis - ArcheologieNederlandsAardrijkskundeWiskunde
Info
Fysiek materiaal
Bijgewerkt: 26-06-2014
Categorie
Datadrager (dvd, geheugenstick, …)
Trefwoorden
archeologiearcheologische sitearcheologische vondstenarcheoloogcd-romGallo-RomeinsGallo-Romeinse periodeGrijpenveldhistorisch onderzoekklassieke oudheidopgravingenprojectprojectweekTienenvakoverschrijdendtalen