Een lijk in de burcht : Spelkoffer


Bron

Verhaal:

De burcht van Leuven, 4 augustus 1430, 's avonds rond 20 uur. Het noodlot heeft toegeslagen. Hertog Filip van Brabant (26 jaar) is na een ziekte van enkele weken overleden. En dat terwijl hij bijna ging trouwen! Zijn aanstaande bruid, Jolande van Sicilië, was al onderweg. Er gaan geruchten dat de hertog is vergiftigd, maar de dokters die erbij zijn gehaald zeggen dat de hertog een natuurlijke dood is gestorven. Maar is dat wel zo? En wie zal het nu voor het zeggen krijgen in het hertogdom? Net zo min als de mensen in de tijd van hertog Filip, weten wij wat er precies gebeurd is. Historici proberen met de snippers informatie die nog bewaard zijn uit die tijd te achterhalen wat er gebeurd is.

Doel van het spel:

In dit spel worden leerlingen zelf historici-speurneuzen, die uitzoeken wat er in 1430 gebeurd is. Tegelijkertijd ontdekken ze de rijke geschiedenis van het hertogdom Brabant.

Inhoud van de koffer:

De koffer bevat een spelbord met geografische kaart van het hertogdom Brabant uit 1430, de plattegrond van de burcht van Leuven en tijdbalken. De leerlingen verzamelen in groepjes aanwijzingen die een verklaring geven over de dood van Filips en ontdekken al spelend meer over de geschiedenis van het hertogdom Brabant.

 Praktisch:

  • Aantal: 20 à 25 kinderen, het formaat van de klas.
  • Infrastructuur: de totale oppervlakte van het spelbord is 4 m².
Karlien Geyssens
Organisatie, firma, vzw

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
Mens en maatschappij
Info
Fysiek materiaal
Bijgewerkt: 06-11-2012
Nummer: 38403
Categorie
Koffer
Trefwoorden
educatief spelEen lijk in de burchtervaringsgerichtFilip van Brabantgeschiedenishertogdom BrabantLeuvenmiddeleeuwennieuwe tijdspelkoffertijdtijdbalk