Black Gold : Lesbrief en dvd

Filmbeschrijving

De door de internationale pers geprezen documentaire Black Gold toont op onthullende wijze dat we door slechts één kopje koffie onlosmakelijk verbonden zijn met het lot van miljoenen mensen die vechten voor hun bestaan. Meer dan vijftien miljoen Ethiopiërs zijn financieel afhankelijk van de koffieproductie. Terwijl de consumptie toeneemt en de grote koffiehandelaren, die directe banden hebben met regeringen, onmiskenbaar fortuin maken, worstelen de kleine koffieplanters aan de onderkant van de ladder met de laagste prijzen in dertig jaar. Koffie is inmiddels de meest waardevolle handelswaar na olie, maar koffieboeren krijgen nog steeds zo weinig betaald dat voor vele gezinnen ondervoeding dreigt. Nergens is deze paradox duidelijker dan in Ethiopië, het geboorteland van koffie. Vertegenwoordiger van 74.000 koffieboeren Tadesse Meskela is een man met een missie: het redden van zijn koffieboeren van een faillissement. Terwijl hij de wereld afreist op zoek naar kopers die een eerlijke prijs willen betalen, wordt de enorme macht van de multinationals die de koffiehandel domineren duidelijk.
Filmmakers Marc en Nick Francis reisden over de hele wereld om de lange productielijn van koffie, van plantage tot café, in kaart te brengen. Onderliggend motief van de gedetailleerde analyse in Black Gold is de kijker bewust te maken van het belang van fair trade.

Thema's

Ontwikkeling, duurzame ontwikkeling, hulp, armoede, arbeidsrechten, vakbeweging, handel, eerlijke handel en globalisering.

Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten 2006, 78 min.
Video
Gesproken taal: Engels, Amharisch
Officiële website Black Gold

Movies that Matter
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e graad
Economie - SEI - Boekhouding - BedrijfsbeheerLevensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Politieke en sociale wet. - MaatschappijleerAardrijkskunde
ander
Kunst, Burgerschap
Info
Fysiek materiaal
Bijgewerkt: 29-01-2013
Categorie
Datadrager (dvd, geheugenstick, …) Materiaalpakket
Trefwoorden
arbeidsrechtenBlack Goldduurzame ontwikkelingdvdeerlijke handelglobaliseringhandelhulplesbriefontwikkelingvakbeweging