China Blue : Lesbrief en dvd

Filmbeschrijving

Spijkerbroeken verliezen hun vrijgevochten imago na het verhaal van de jonge fabrieksarbeider Jasmine. De regisseur spiegelt de fabrieksdirecteur voor een film te willen maken van China's overgang naar het kapitalisme. Stiekem maakt Peled echter een portret van Jasmine en de omstandigheden waarin ze werkt. Jasmine is van de 130 miljoen Chinezen die het platteland hebben verlaten voor werk elders. Zeven dagen per week knipt ze losse draadjes weg in een spijkerbroekenfabriek. Haar loon is 6 dollarcent per uur, overuren worden niet extra betaald. Met wasknijpers houden de arbeiders hun ogen open, vechtend tegen de slaap.

Arbeidswetten zijn een dode letter, vakbondsactie is bij wet verboden. Aan het einde van hun eerste maand merken de werkneemsters dat hun salaris wordt ingehouden, als borgstelling.

De Franse confectiefabrikant en Britse inkoper die Jasmines fabriek bezoeken maken enorme winsten. Het 'succes' van de Chinese exportindustrie, met haar enorme aantrekkingskracht voor de westerse zakenwereld, berust op praktijken die aan slavernij doen denken.

Lesmateriaal

Bij de film is er uitgebreid lesmateriaal beschikbaar. Dit materiaal bestaat uit een docentenhandleiding, een opdrachtenblad en een bronnenblad.

Verenigde Staten 2005, 87 min.
Documentaire, Video, Kleur
Gesproken taal: Engels, Mandarijn, Kantonees
Ondertiteling: Nederlands, Engels 

Movies that Matter
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Economie - SEI - Boekhouding - BedrijfsbeheerHandel - Kantoor - VerkoopGeschiedenis - ArcheologiePolitieke en sociale wet. - MaatschappijleerWijsbegeerte en moraalwetenschappenAardrijkskunde
volwassenenonderwijs
ander
Kunst, Burgerschap
Info
Fysiek materiaal
Gepubliceerd: 29-01-2013
Nummer: 39208
Categorie
Datadrager (dvd, geheugenstick, …)
Trefwoorden
arbeidsrechtChinaChina Bluedvdeerlijke handelglobaliseringhandelkinderenkinderrechtkindsoldatenlesbriefonderwijsslavernijvakbewegingverenigingvrijheid van meningsuitingwerkomstandigheden