Circumstance : Lesbrief en dvd

Filmbeschrijving

Iraanse coming of age-film over de hartsvriendinnen Atafeh en Shireen die in het hedendaagse, zwaar conservatieve Iran de ontluikende liefde voor elkaar ontdekken en dromen van een vrij bestaan.

Teheran, het heden. De 16-jarige Atafeh komt uit een welgesteld, liberaal gezin. Haar beste vriendin, Shireen, woont bij haar oom; haar overleden ouders waren ferme tegenstanders van het Iraanse regime. Omdat homoseksualiteit in Iran als zonde wordt beschouwd en daarom bij wet verboden is, moeten de jonge meiden voorzichtig zijn met het uiten van hun gevoelens voor elkaar. Onder streng toezicht van de gemeenschap, schipperen de tieners tussen hun ware identiteit en de traditionele levensstijl die aan hen wordt opgelegd.

Regisseur Maryam Keshavarz neemt haar kijkers mee naar het moderne Iran. Het Iran dat doorgaans voor de buitenstaander onzichtbaar blijft: een opwindende wereld met illegale nachtclubs, waar jongeren arrestaties riskeren om te kunnen experimenteren met seks, drugs en rebellie, terwijl ze de autoriteiten proberen te ontwijken.

Lesmateriaal

Bij de film is er uitgebreid lesmateriaal beschikbaar. Dit materiaal bestaat uit een docentenhandleiding, een opdrachtenblad en een bronnenblad.

Verenigde Staten, Iran, Hong Kong, China, Frankrijk 2011, 107 min.
Fictie, Video, Kleur
Gesproken taal: Perzisch (Farsi)
Ondertiteling: Nederlands
Officiële website

Movies that Matter
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e graad
Geschiedenis - ArcheologieLevensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Politieke en sociale wet. - MaatschappijleerWijsbegeerte en moraalwetenschappen
volwassenenonderwijs
ander
Kunst, Burgerschap
Info
Fysiek materiaal
Gepubliceerd: 29-01-2013
Nummer: 39211
Categorie
Datadrager (dvd, geheugenstick, …)
Trefwoorden
circumstancediscriminatiedvdgeloofhomorechtenhomoseksualiteitIranlesbriefLGBT-rechtenpolitieke levenrechtenreligievan meningsuitingverenigingvrijheid