Good Fortune : Lesbrief en dvd

Filmbeschrijving

'Er is een hoop troep, maar het leven is oké', verwoordt een Keniaanse vrouw de situatie in de achterstandswijk Kibera in Nairobi. Ze ziet de plannen van de Verenigde Naties en de Keniaanse regering met lede ogen aan. De wijk moet worden leeggeruimd om plaats te maken voor nieuwe, mooie huizen. De bewoners van Kibera, die zulke projecten eerder in corruptie hebben zien stranden, weten zeker dat ze hun huis zullen verliezen. 'Een slimme manier om ons eruit te zetten.' Ook op het platteland is men ervan overtuigd dat een belangrijke investering van het Amerikaanse bedrijf Dominion Farms Ltd. niets dan slechts brengt. Volgens het bedrijf is het juist tijd om Kenia 'op hetzelfde welvaartsniveau te brengen als de rest van de wereld'. Good Fortune geeft een inkijkje in het dagelijks leven van zowel de stads- als plattelandsbewoners van Kenia, die niet zitten te wachten op (blanke) inmenging van buitenaf. De kijker wordt geconfronteerd met de standaardideeën over rijk en arm die in de westerse wereld bestaan. Want wat is armoede? 'Ik ben niet arm, ik heb een hulpbron', zegt een man over het grote moeras waaraan hij leeft. Dat de vechtlust van de bevolking overheerst, blijkt als president Kibaki wordt herkozen en er overal in Nairobi rellen uitbreken. Het lijkt een strijd van David tegen Goliath.

Lesmateriaal

Bij de film is er uitgebreid lesmateriaal beschikbaar. Dit materiaal bestaat uit een docentenhandleiding, een opdrachtenblad en een bronnenblad.

Versie 40 minuten met Nederlandse of Engelse ondertitel.
Versie 70 minuten met Engelse ondertitel.
Verenigde Staten 2009, 70 min.
Documentaire, Video, Kleur
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling: Engels
Officiële website

Movies that Matter
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e graad
Economie - SEI - Boekhouding - BedrijfsbeheerGeschiedenis - ArcheologieLevensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Politieke en sociale wet. - MaatschappijleerWijsbegeerte en moraalwetenschappenAardrijkskundeBiologie
volwassenenonderwijs
ander
Burgerschap
Info
Fysiek materiaal
Bijgewerkt: 30-01-2013
Nummer: 39219