Vredeseducatie : Boek over de lespraktijk

Mensen van altijd en overal  hebben oorlogen met elkaar gevoerd en ruzie gemaakt. Dat is gelukkig maar één  kant van de medaille. Mensen van alle tijden en plaatsen hebben ook vrede met  elkaar gemaakt. Mensen hebben veel ervaring in vrede maken. Dat klinkt gek, zeker als we bedenken dat er nu meer dan dertig grote oorlogen en gewapende conflicten op de wereld zijn. Toch is het zo.

Mensen kunnen vrede leren. We kunnen er eindeloos over praten en het proberen te vangen in definities, maar we moeten het uiteindelijk gewoon doen in de groep kinderen waarin we les geven. Daar willen we een klimaat scheppen waarin kinderen tot hun recht komen, waarin ze zich kunnen ontplooien en waarin ze leren met elkaar samen  te leven.

In dit boek worden de doelen, middelen, kansen, valkuilen en uitdagingen van vredeseducatie op een rij gezet en beschreven vanuit de praktijk. Er wordt aandacht geschonken aan het omgaan met vooroordelen, pesten, conflicten, zinloos geweld en het leren van de geschiedenis van de  Tweede Wereldoorlog. Ervaringsverhalen en concrete werkvormen voor in de groep, maken deze uitgave tot een gebruiksboek voor iedereen die met kinderen en jongeren aan duurzame vrede wil werken.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Media en communicatie - Sociale vaardighedenWijsbegeerte en moraalwetenschappenPAV - MAVO - GASV - ASPVSociale vaardighedenMens en maatschappij
Info
Fysiek materiaal
Gepubliceerd: 01-10-2013
Nummer: 43767
Categorie
Uitgave: boek, handleiding
Trefwoorden
boekburgerzinconflicteneducatieervaringgeschiedenisherinneringseducatiejongerenkinderenleerkrachtenleerlingenlespraktijkoorlogpestenruziesamenlevenverhalenvooroordelenvredeseducatiewerkvormenWOIIzinloos geweld