1914-1918 in Wervik en Geluwe : Informatief boek (deel 1)

In 2009 ging een wetenschappelijk medewerkster aan de slag met het WO I-archief van Wervik en Geluwe. Het resultaat was een overzichtelijke inventaris tot op stukniveau van het oorlogsarchief van onze stad. Doel: wetenschappelijke medewerkers, heemkundigen, studenten... actief met dit archief te laten werken. 

De werkgroep WO I uit Wervik en Geluwe is niet bij de pakken blijven zitten en startte eind 2009 zelf met de uitgave van een aantal cahiers rond het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in Wervik en Geluwe.

Aan de hand van tal van documenten uit het archief vertellen ze het verhaal over de permanente Duitse militaire aanwezigheid, het verhaal van de Wervikanen en Geluwnaren en de vlucht en evacuatie van duizenden inwoners.

Voor het eerste cahier, spitsen specialisten zoals Roger V. Verbeke, Dirk Decuypere, Raoul Masschelein en André De Cooman zich voornamelijk toe op het Duitse militaire verhaal. Wervik en Geluwe hebben als 'Duitse gemeenten' net achter het front een eigen verhaal te vertellen. Duitse militairen werden in grote getale aangevoerd vanuit het Duitse Rijk en verbleven soms enkele maanden in de streek van Wervik en Geluwe. Zij lieten hier het leven of keerden met hun verhaal terug naar huis.

Het eerste cahier is een boeiende aaneenschakeling van feiten en verhalen, ondersteund met tal van foto’s en kaarten uit het rijke WO I-archief van Wervik en Geluwe.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e, 4e graad
kso 3e graad
tso 3e, 4e graad
Geschiedenis - ArcheologiePAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Fysiek materiaal
Gepubliceerd: 01-10-2013
Categorie
Uitgave: boek, handleiding
Trefwoorden
1914-1918 in Wervik en GeluweDuitse RijkDuitsersGeluweGroote OorlogmilitairenWervikWesthoekWOI

Ontdek ook