'John McCrae: the call of duty' : Engelstalige theatermonoloog

John McCrae verwierf eeuwige roem met zijn gedicht ‘In Flanders Fields’. Hoewel hij door zijn tijdsgenoten ‘the hero of heroes’ genoemd werd, lijkt hij nu een man vol tegenstellingen. Hoewel McCrae zich als arts inzette om levens te redden, belette hem dat niet om de oorlogsinspanningen toe te juichen en als leidinggevende deel te nemen aan het grootste artillerieduel ooit. Vanuit het hiernamaals beantwoordt John de vragen die zijn figuur vandaag bij ons oproept.

Waarom koos deze Canadese chirurg er vrijwillig voor om zijn succesvolle academische carrière op te geven voor een oorlog aan de andere kant van de wereld?

Hoe stond hij ertegenover dat zijn ontroerende gedicht over het verlies van zijn geliefde vriend Alexis op grote schaal gebruikt werd om nieuwe rekruten voor de oorlog op te roepen? Waarom bleef hij, die ontelbare gewonden verzorgde in de vier bloederigste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog, geloven dat oorlogvoeren een middel was om onrechtvaardigheid te bestrijden?

Waarom kon de dappere kolonel zijn diepste gevoelens enkel met zijn paard Bonfire delen? Verder vertelt John McCrae zowel over de spannende momenten in de vuurlinie tijdens de 2de Slag bij Ieper, over zijn werk als legerarts, als over de ontspannende momenten tussen de gevechten.

Onno van Gelder jr. speelt John McCrae. Onno heeft een grote voorliefde voor dramatische rollen. Gabriele in ‘Una Giornatta Particolare’ van Ettore Scola, Johan in ‘Scènes uit een huwelijk’ van Ingmar Bergman zijn enkele voorbeelden. Voor televisie werkte hij als gastacteur in tal van bekende Vlaamse televisiereeksen waaronder ‘Zone Stad’, ‘De Rodenburgs’, ‘Spoed’. In Amsterdam assisteerde hij bij de regie van de opera ‘Cosí fan tutte’.

Deze Engelstalige monoloog, in regie van Kathelijn Vervarcke, duurt ongeveer 50 minuten. Zij publiceerde onder het pseudoniem Anna Ferdinande de roman ‘Venus Frigida’, bij uitgeverij Lemmens in Nederland. Haar toneelstuk De Samouraimoord verscheen bij Toneeluitgeverij Vink in Alkmaar. Daarnaast schreef ze voor De Dakbroeders een satire ‘Il Campionissimo’.

Voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog werkte de auteur de theaterwandeltocht ‘De tuin van de eeuwigheid’ uit in opdracht van de stad Diksmuide. In oktober verschijnen haar twee historische boeken bij Uitgeverij De Klaproos, de autoriteit inzake publicaties over de Eerste Wereldoorlog, één over het leven van de Duitse oorlogsvrijwilliger Peter Kollwitz en een tweede over leven en werk van Käthe Kollwitz.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
bso 3e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e graad
Gedrags- en cultuurwetenschappenGeschiedenis - ArcheologieEngelsPAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Fysiek materiaal
Gepubliceerd: 10-09-2013
Nummer: 44151

Ontdek ook