Vlinderslag : Informatief spel over geweld

VlinderSlag is een uniek informatief spel rond het thema geweld en agressie voor jongeren van 9 tot 15 jaar. Een doelgroep bij wie het normen- en waardenbesef nog kan (bij)gestuurd worden. De spelers worden op een speelse en actief communicatieve manier geconfronteerd met verschillende soorten zichtbaar en onzichtbaar geweld, ze leren hoe het bespreekbaar te maken, hun gevoelens te verwoorden en ermee om te gaan. Het spel werd in opdracht van vzw Zinloos Geweld ontwikkeld en geproduceerd door het pluralistische Centrum Informatieve Spelen vzw uit Leuven. Voor de financiering van de productie kreeg vzw Zinloos Geweld de steun van de Vlaamse overheid.

VlinderSlag biedt jongeren van 9 tot 15 jaar een speelse invalshoek om te praten over geweld, de aanleiding ervan en de gevoelens daarbij. Het spel laat hen van gedachten wisselen over geweld en in het bijzonder over de gevoelens die ze bij geweld ervaren. Het spel besteedt aandacht aan verschillende vormen van geweld: fysiek geweld, psychisch geweld, verbaal geweld… De kern van VlinderSlag bestaat uit vijftien tekeningen. Iedere tekening beeldt een situatie uit die in meer of mindere mate, of misschien zelf helemaal niets, met geweld heeft te maken. De spelers krijgen de kans om hun gevoelens te uiten, om van gedachten te wisselen over de tekeningen die de spelbegeleider hen voorlegt. Om het gesprek te stimuleren en de spelers de afgebeelde situatie uit een andere invalshoek te laten bekijken, heeft de spelbegeleider per tekening een aantal vragen voor handen die hij aan de spelers kan stellen.  Tussen de besprekingen in spelen de deelnemers een kort en eenvoudig kaartspel. VlinderSlag wordt gespeeld met 3 tot 30 spelers en neemt 60 tot 90 minuten in beslag. 

vzw Zinloos Geweld
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Info
Fysiek materiaal
Gepubliceerd: 29-10-2013
Categorie
Spel
Trefwoorden
agressiefysiek geweldgevoelensgeweldinformatief spelkaartspelpsychisch geweldsociale vaardighedenverbaal geweldvlinderslagzinloos geweld

Ontdek ook