1,2,3, ... TECtime : Onderbouw

Logo Toegevoegd door STEM-centrum op 22.01.2014
Fysiek materiaal

Techniek neemt in ons leven een belangrijke plaats in. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit domein binnen het curriculum wereldoriëntatie belangrijk is. Gedurende de voorbije jaren is techniek nog meer op de voorgrond gekomen, ook binnen het (basis)onderwijs. Niemand betwijfelt nog de noodzaak van technische geletterdheid als aspect van de totale persoonsontwikkeling. Bovendien is techniek een domein waar het didactische uitgangspunt 'hoofd, hart en handen' onomstotelijk in praktijk moet/kan worden gebracht.

Is techniek dan te hoogdrempelig of te omslachtig. Zien we door het bos de bomen niet? Is het niet duidelijk of de activiteiten kaderen binnen het domein natuur dan wel techniek?
Met deze activiteitenmap wil men tegemoet komen aan de vele schoolteams die wel zouden willen, maar een sterke aarzeling blijven voelen om echt werk te maken van techniek in de klas. Via dit aanbod kunnen schoolteams aan de slag voor wat betreft hun core-business omtrent techniek binnen het leergebied wereldoriëntatie.

Deze kleurige losbladige map bestaat uit honderdtachtig keuzeactiviteiten (dertig per leerjaar) en een cd-rom. Per activiteit, gekoppeld aan een drietal (leerplan)doelen, is een rijk geïllustreerde leerlingenfiche, een leerkrachtenfiche en een serie foto's voorzien.

Elke activiteit kan zo meteen een plaats krijgen binnen een aantal thema's, geschikt voor de eigen klasgroep. Daarbij kan worden rekening gehouden met een doorgaande lijn qua moeilijkheidsgraad. Een leerlijn techniek vraagt dan geen extra werk meer en krijgt onmiddellijk een plaats in het schoolwerkplan. Bovendien kan elke leerkracht aan de hand van een volgsysteem (op de cd-rom) zijn leerlingen een gedifferentieerd pakket activiteiten aanbieden én hen evalueren.

Deze map kwam tot stand naar aanleiding van het project 1,2,3... TECtime dat deel uitmaakt van het gelijknamig project dat goedgekeurd werd binnen het Actieplan van het Departement Economie, Wetenschappen en Innovatie.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Lager 1e, 2e graad
Wetenschappen en techniek
Categorie
Uitgave: boek, handleiding
Trefwoorden
activiteitberoepencreativiteitdifferentiatieexperimentenknutselenonderbouwtechniektechnologische vormingtechnotheekTECtime