Mijn Bakkerij : Hygiëne en voedselveiligheid

Mijn bakkerij is een didactisch pakket rond hygiëne en voedselveiligheid voor opleidingen bakkerij- en banketbakkerij

Dit pakket werd in oktober 2010 voorgesteld en was in 2011 het uitgangspunt van een aantal infosessies. Momenteel is dit pakket enkel nog ter inzage beschikbaar in het STEM-Centrum.

Waarom een didactisch pakket?

Voedselveiligheid en hygiëne zijn uiterst belangrijk in de bakkerijwereld. IPV organiseert over dit onderwerp al doorgedreven opleidingen voor professionals en leerkrachten, maar detecteerde ook een nood aan lesmateriaal voor scholen en opleidingscentra. Vanuit die nood werd het educatief pakket Mijn Bakkerij ontwikkeld.

Concept

Leerlingen en cursisten staan open voor de (vrij complexe) regels van hygiëne en voedselveiligheid als die hen op een bevattelijke en toffe manier worden aangereikt. Mijn Bakkerij is een concept waarin leerlingen ervoor moeten zorgen dat 'hun bakkerij' beantwoordt aan alle normen van voedselveiligheid en hygiëne. Zij doen dit met of aan de hand van 6 tools die gebaseerd zijn op de Autocontrolegids voor de brood- en banketbakkerij. Ook nevenstromen als chocoladeverwerking en ijsbereiding komen aan bod.

Korte voorstelling

De leerlingen of cursisten zullen met elke tool meer en meer inzien dat voedselveiligheid en hygiëne uitermate belangrijk zijn en dat zij maatregelen kunnen treffen om deze te garanderen. Ze krijgen tevens inzicht in een aantal administratieve verplichtingen.

Concrete voorbeelden zijn een kapstok voor de theorie die tijdens of na gebruik van de tool diepgaander kan worden behandeld.

Tool 1: strip 
Een stripverhaal is aanleiding om goede praktijken binnen het productieproces te behandelen.

Tool 2: memory
Een memoryspel laat de leerlingen of cursisten een aantal juiste of foute situaties ontdekken in het productieproces.

Tool 3: gevarenquintet
Door het gevarenquintet te spelen, leren de leerlingen of cursisten een en ander over de gevaren en voorkoming van besmetting door biologische, chemische en fysische contaminanten en allergenen.

 -Tool 4: controlespel
Door analyse van fotoreeksen van vier verschillende productieketens detecteren de leerlingen of cursisten gevaren uit het HACCP-systeem.

Tool 5: systeemspel
Het beheerssysteem van een middelgrote bakkerij wordt behandeld met zes formulieren die de leerlingen of cursisten moeten aanvullen. Zij doen dit nadat zij zes filmpjes met getuigenissen van een bakker hebben bekeken.

Tool 6: quiz
Hier kan je als leerkracht een aantal topics selecteren waarna de computer je een kant-en-klare quiz geeft die je kan afdrukken als 'toets' voor jouw leerlingen of cursisten.

- Affiche

Bij elke tool horen de nodige invulbladen voor de leerlingen en een stuk achtergrondinformatie voor de leerkracht.

STEM-centrum
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
bso 2e, 3e, 4e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Voeding
volwassenenonderwijs
ander
bakkerij
Info
Fysiek materiaal
Gepubliceerd: 06-05-2014
Categorie
Materiaalpakket
Trefwoorden
bakkerijbanketbakkerijcontrolespelgezondheidseducatiehygiëneIPVmemoryquintetquizstripstudie- en beroepskeuzesysteemspelvoedselveiligheid