De Korte Twintigste Eeuw 1914-1991 : Sporen van drie oorlogen in het West-Vlaamse Heuvelland


Bron

De gruwel van de Eerste Wereldoorlog is met allerlei publicaties en herdenkingen voor het voetlicht gebracht. Deze Grooten Oorlog is echter niet alleen belangrijk omwille van zijn bloederige omvang en de vragen die deze oproept, het belang van de wereldbrand zit ook in zijn gevolgen. In de Eerste Wereldoorlog zitten namelijk ook de wortels van de nog veel gruwelijkere Tweede Wereldoorlog. En laat die Tweede Wereldoorlog nu net de voorbode zijn van de Koude Oorlog. De Britse historicus Eric Hobsbawm omschreef dit gegeven ooit als De Korte Twintigste Eeuw. Een meesterwerk dat haarscherp de samenhang tussen deze conflicten blootlegt.

De gemeente Heuvelland in West-Vlaanderen beschikt over drie authentieke sites uit deze respectievelijke conflicten. Dat stelt de bezoeker in staat om het verhaal van De Korte Twintigste Eeuw in de praktijk te ervaren. De samenhang kan dus zonder lacunes letterlijk tastbaar gemaakt worden. Met Bayernwald beschikt de gemeente over een Duits loopgravennetwerk uit de Eerste Wereldoorlog. En net voorbij deelgemeente Dranouter bevindt zich een bunker uit de Maginotlinie , wat dan weer een relict uit de Tweede Wereldoorlog is. Onder de Kemmelberg tot slot, bevindt zich een commandobunker uit de Koude Oorlog.

Deze publicatie brengt het grote verhaal van de drie conflicten. En gaat nog een stap verder. Oorzaken, verloop en gevolgen krijgen telkens de nodige aandacht. Maar ook de vertaling naar de oorlogssites in de gemeente Heuvelland komt uitgebreid aan bod. De impact van dit alles op het leven van de gewone man, zowel de soldaat als de burger, die allebei de consequenties van de oorlog moeten ondergaan, maakt dit verhaal compleet. Dit boek biedt een boeiende leidraad voor iedereen die enerzijds het verhaal van De Korte Twintigste Eeuw op een bevattelijke manier wil uitgelegd krijgen, en anderzijds ook graag begrijpt hoe de drie relicten in de gemeente Heuvelland tot stand zijn gekomen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Geschiedenis - ArcheologiePolitieke en sociale wet. - MaatschappijleerPAV - MAVO - GASV - ASPV
hogeschool
universiteit
privésector
Info
Fysiek materiaal
Gepubliceerd: 24-11-2014
Nummer: 51902