De Brand van Leuven : Lespakket en dvd

Eind augustus 1914 werd Leuven het slachtoffer van blinde oorlogsrazernij. Zowat het hele centrum van de stad werd systematisch vernield door de Duitse bezetter. In de documentaire De Brand van Leuven. Kroniek van een oorlogsmisdaad (samengesteld door Fonk vzw, met steun van de stad Leuven en de Vlaamse Gemeenschap - Dep. Internationaal Vlaanderen) vertelt oorlogsjournalist en Leuvenaar Rudi Vranckx hoe het zover is kunnen komen en wat de motieven waren voor deze vreselijke misdaad.

De dvd van De Brand van Leuven bevat, naast de film, ook enkele interessante extra’s: een fotoalbum 40 foto’s uit het Stadsarchief van Leuven en een interview met de laatste getuige van de ramp, Marie Legrand. In opdracht van de Erfgoedcel Leuven, werd rond deze historische documentaire een lespakket uitgewerkt. Dit lespakket en de bijlagen voor basis- en secundair onderwijs vind je hier als bijlage.

Jan De Craemer
Organisatie, firma, vzw

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
Mens en maatschappij
secundair 1e graad a en b
aso 3e graad
bso 3e graad
kso 3e graad
tso 3e graad
Geschiedenis - Archeologie
Info
Fysiek materiaal
Gepubliceerd: 15-12-2014
Categorie
Audio- en beelddrager (video, cassette, cd, …) Materiaalpakket
Trefwoorden
brandBrand van Leuvenburgerslachtofferdocumentairefotogeschreven bronhistorische bronnenlespakketlijden, ziekte, doodlokale geschiedenisoorlogsdeontologieoorlogsellendeoorlogsgeweldoorlogsmisdadenoorlogsverledenpropagandareportagevluchtelingvluchtelingenproblematiekWOI