Goed zo! : Fijne complimentjes

Evalueren op school... niet altijd gemakkelijk! En zeker niet als het om niet-cognitieve vaardigheden gaat.
Hoe evalueer je het gedrag van een kind bij een ruzie? Of hoe toon je je waardering als een bazig kind zich voortreffelijk gedraagt tijdens een groepswerk? En hoe beloon je een kind dat steeds een zonnetje is binnen de klasgroep?

Sociale, emotionele, morele en motorische ontwikkeling beoordeel je niet met punten. Net zomin als werk- en leerhouding en zelfredzaamheid. Deze vaardigheden evalueer je aan de hand van aanmoedigingen, schouderklopjes, complimenten... Een vorm van zachte evaluatie, dus.

Goed zo! kan daarbij een perfect hulpinstrument zijn. Want in Goed zo! vind je maar liefst 88 kopieerbare complimentenkaarten die nauw aansluiten bij de eindtermen van de lagere school. Geen diploma's die moeten behaald worden en die misschien wel tot faalangst kunnen leiden. Wel Je–bent-goed-bezig-kaarten, die je op het passende moment aan het betreffende kind kunt geven. Op elke kaart staat waarom het kind de Goed zo!-kaart verdient, en een leuke, passende tekening, die ingekleurd kan worden.

Naast de aanmoedigende functie voor het kind heeft Goed zo! ook een communicatieve functie naar de ouders toe. Zij worden immers door de kaarten geregeld geüpdatet over de vorderingen van hun kind. En wat ook belangrijk is: Goed zo! bezorgt de leerkracht weinig extra werk. Elke kaart is simpel te kopiëren. Er hoeft nog enkel de naam van de ontvanger en de uitreikdatum ingevuld te worden. Een eenvoudige aftekenlijst (met verwijzing naar de passende eindtermen) geeft de leerkracht een mooi overzicht van de uitgereikte Goed zo!-kaarten binnen haar groep. En misschien kan je die lijst wel inpassen in je leerlingenvolgsysteem...

Uitgeverij EFD
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e leerjaar
Sociale vaardigheden
Info
Fysiek materiaal
Gepubliceerd: 20-01-2015
Nummer: 53007
Categorie
Materiaalpakket
Trefwoorden
aanmoedigenbelonenbeloningcomplimentcomplimentjesevaluerengedraggoed zoGoed zo!leerlingensociale vaardighedenzachte evaluatie