Sporen van herinnering : Tijdschrift december 2016

logo

De vierde editie van het Nederlandstalige pedagogische tijdschrift Sporen van herinnering voor het jaar 2016 is nu beschikbaar. Sporen van herinnering is een tijdschrift van Stichting Auschwitz – Auschwitz in Gedachtenis vzw en richt zich tot leerkrachten die in de klas willen werken rond herinneringseducatie.

Sporen van herinnering wordt gratis verzonden naar leerkrachten die daartoe een verzoek indienen. Vraag vandaag nog een abonnement aan via de website van Stichting Auschwitz. 

Wat vind je zoal in dit nummer?

 • ACTUALITEIT - Onschuldigen riskeren levenslange gevangenisstraf. Hebben slachtoffers van gedwongen huwelijken recht op asiel? 
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen SS-troepen bevel om Noorse vrouwen te vinden en te huwen, of om in het slechtste geval te zorgen om zoveel mogelijk van deze vrouwen zwanger te maken, dit in het kader van de Lebensbornvereniging. Voor Duitsland waren de Noren een ras van Vikingen en dus verwant aan hun eigen Arische superras. Het uithuwelijken van meisjes tegen hun wil is geografisch verschoven, maar cultureel ver van uitgestorven.
 • AUSCHWITZ - Jaarlijkse studiereis naar Auschwitz-Birkenau: Vernieuwd programma 
  De vzw Auschwitz in Gedachtenis organiseert sinds 1978 jaarlijks haar studiereis naar Auschwitz en Birkenau. De nadruk ligt hierbij op studie: op een professionele manier worden de concentratiekampen en het uitroeiingscentrum bezocht. Dit schooljaar zal een vernieuwd programma gevolgd worden. Hierbij zullen nieuwe projecten en bezoeken de studiereis verrijken. Alternatieve trajecten worden aangeboden aan degenen die opnieuw wensen deel te nemen.
 • WIST JE DAT… - …de aanval op Pearl Harbour de V.S.A. in oorlog bracht?
  Op 7 december 1941 veranderde de daad van het Japanse leger het verloop van de oorlog die al meer dan twee jaar woedde in Europa. De verrassingsaanval op de militaire haven van Pearl Harbour bracht de V.S.A. in de oorlog tegen het Driemogendheidpact. Dit jaar herdenken we de vijfenzeventigste verjaardag van deze agressieve daad die het verloop van de Tweede Wereldoorlog ging bepalen.
 • VARIA

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?