Speelgoedkoffer : Speelgoed is een spiegel op de wereld

Via verschillende methodieken (spel, klasgesprek en groepswerk) ontdekken leerlingen van de eerste en tweede graad dat speelgoed een spiegel is op de wereld. Wie spelend verder kijkt zal meer leren over natuur, techniek, creativiteit, verkeer, dagelijks leven en samen spelen.

MATERIAAL:

  • De speelgoedkoffer bestaat uit vier kisten. In iedere kist staat een land centraal: Congo, Marokko, Guatemala en India. In de kisten zit speelgoed dat telkens aansluit bij één van de zes thema's: natuur, verkeer, creativiteit, dagelijks leven en samen spelen. In het totaal zijn er meer dan zeventig stukken speelgoed waarmee écht gespeeld mag worden.
  • De thema's worden in de klas geïntroduceerd aan de hand van spiegels: een autospiegel voor het thema verkeer, een spiegelend dienblad voor het thema dagelijks leven, ...
  • De kinderen maken aan de hand van deze spiegels de koppeling met hun eigen leefwereld. 
  • Ieder land wordt voorgesteld door twee kinderen. Ze stellen hun lievelingsspeelgoed en hun land voor aan de hand van een fotoboek. In het totaal zijn er acht kinderen en dus acht fotoboeken.
  • Als kernactiviteit kan de leerkracht één of meerdere thema's centraal zetten in de klas. De leerkracht heeft de keuze uit verschillende muzische verwerkingsactiviteiten die aansluiten bij het speelgoed uit de koffer. Deze activiteiten staan gebundeld in een themaboekje. 
  • Als slot maakt de klas een gezamenlijk kunstwerk of werken ze een actiemodel uit om spelen meer in de belangstelling te brengen op school.

TIJDSDUUR:

  • Afhankelijk van de beschikbare tijd, maak je zelf keuzes tussen welke landen en welke thema's je behandelt in de klas. Het standaardprogramma neemt ongeveer vijf halve dagen in beslag. Je ontleent de koffer voor minstens één week.
Studio Globo
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e leerjaar
Mens en maatschappij
Info
Fysiek materiaal
Gepubliceerd: 25-04-2017
Categorie
Koffer Materiaalpakket Spel
Trefwoorden
Congodagelijks levenGuatemalaIndiakofferMarokkonatuurontwikkelingseducatieontwikkelingssamenwerkingopvoeden tot burgerzinspeelgoedspeelgoedkofferspelentechniekwereldburgerschap