Unplugged : Werken aan drugbeleid - Unplugged 1ste graad

logo

Unplugged 1ste graad is een preventieprogramma dat de instrumenten biedt om te werken aan sociale invloed, persoonlijke en sociale vaardigheden, kennis over tabak, alcohol en gamen in een reeks van twaalf lessen. Het werd aan de pers voorgesteld op woensdag 15 februari 2017.

Deze methodiek is een verwerking van Unplugged een programma van EU-Dap, European Drug Abuse Prevention program.

Bij de herwerking hielden we rekening met de opmerkingen van de leerkrachten die met het oorspronkelijk pakket werkten:

  1. In het oorspronkelijke pakket waren de activiteiten eerder uitgewerkt voor leerlingen met een sterk abstractievermogen. Leerkrachten uit BSO en BuSO gaven de moeilijkheidsgraad van de aangeboden activiteiten aan. We opteerden er voor om meer activiteiten aan te bieden om dezelfde doelstellingen te bereiken. Zo kunnen leerkrachten uit het BSO en BuSO kiezen uit een reeks van activiteiten die voor hun leerlingen gepast zijn. 
  2. Het landschap van de middelen en de problematieken rond verslaving zijn de jongste jaren sterk geëvolueerd. In het oorspronkelijke pakket is er nog geen sprake van problematisch gamen of internetgebruik. Bij de vernieuwing hebben we duidelijk rekening gehouden met de leefwereld van de puber van vandaag. Gamen, facebooken, compulsief smartphone gebruik komen nu wel aan bod.
  3. Bij de herwerking van deze lessenreeks wilden we ons ook inschakelen in de leerlijn TAD  zoals die door Vigez en VAD werden uitgewerkt. We hebben één uitzondering toegelaten. In les negen heeft de school de mogelijkheid om vragen rond cannabis te behandelen. Hoewel cannabis niet voorkomt in de leerlijn voor de eerste graad.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
De Sleutel
Organisatie

Ontdek ook