Rafa Rafa : Simulatiespel diversiteit


Bron

Rafa Rafa is een simulatiespel rond diversiteit waarin de speler:

  • ervaart hoe moeilijk het is om te integreren in een onbekende groep;
  • ervaart hoe vooroordelen en racisme ontstaan.

Rafa Rafa spoort 2 groepen aan tot het ontdekken van elkaars gewoonten, gebruiken, rituelen en afspraken.

Aan het begin van het spel worden de spelers in 2 groepen verdeeld: de Alfa’s en de Beta’s. Elke groep verhuist naar een nabijgelegen lokaal en speelt een spel dat de cultuur van de groep voorstelt.

Beide groepen sturen 2 waarnemers naar de andere groep. De waarnemers mogen alleen observeren. Praten of participeren is ten strengste verboden. De waarnemers observeren hoe de andere groep haar cultuur ‘speelt’ en brengen nadien verslag uit in de eigen groep. 

Samen proberen ze de andere groep te doorgronden. Wat gebeurt er in de andere groep? Welke regels en rituelen heersen er? In de volgende fase proberen de 2 waarnemers mee te spelen, maar dat blijkt niet zo makkelijk te zijn ...

Door het spel Rafa Rafa te spelen, ervaren jongeren aan den lijve wat het is om plotseling ondergedompeld te worden in een heel ander milieu waar de voorschriften en afspraken totaal anders zijn dan wat ze traditioneel gewoon zijn.

Voor de nabespreking komen beide groepen samen. Kunnen de Alfa's de Beta-cultuur uitleggen en omgekeerd? Hoe hebben de Beta’s gereageerd op de eerste Alfa-bezoeker? Hoe voelde die eerste Alfa-bezoeker zich precies? In welke cultuur zou je het liefst willen wonen? 

En dan heel belangrijk: kent iemand nog zo’n situaties? Als hier dan verhalen opduiken van kinderen die bv.. eens bij hun tante een week gingen logeren omdat hun ouders op reis waren en waarbij ze, ondanks dat ze hun best deden, tóch de huisregels schonden, krijgt dit spel een heel duidelijke meerwaarde. Van hieruit is het maar een kleine moeite om naar migranten, godsdienstbeleving en op het eerste gezicht afwijkend gedrag te gaan.

De Aanstokerij
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
buso
Niet vakgebonden
Info
Fysiek materiaal
Gepubliceerd: 09-08-2017
Nummer: 74864
Categorie
Spel
Trefwoorden
cultuurdiversiteitgedraggelijkenisgewoonteintegratieinterculturaliteitopvoeden tot burgerzinracismeRafa Rafaregelritueelrollenspelsimulatiespelspelspelend lerenverschilvooroordeelvormingwereldburgerschapwereldburgerschapseducatiewereldburgerzin

Ontdek ook