123 aan tafel : Gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar


Bron

Jong geleerd …Voedingseducatie start best al in de kleuterklas. In het kader van het project 123 aan tafel werden enkele leuke materialen ontwikkeld opdat kleuterjuffen en meesters het thema gezonde voeding op een spelenderwijs aan de kleuters over te brengen.

Vooreerst is er het weetjesboekje met praktische informatie over gezond eten voor kinderen tussen drie en zes jaar. Het staat boordevol leuke tips, recepten en handige weetjes, ook voor moeilijke eters. De speelse vormgeving van de hand van Frow Steeman en Gerda Dendooven maakt het ouders, leerkrachten en artsen makkelijker om de kinderen te betrekken bij de wereld van lekker en gezond. Het boekje werd in januari 2018 geüpdatet conform de nieuwe voedingsdriehoek.

Elke dag een tot twee stukken fruit is naast een flinke portie groenten een must voor iedereen, ook voor kleuters. Spijtig genoeg eten kleuters steeds minder groenten en fruit. Om kleuters te motiveren voldoende fruit te eten, is er het fruitkaartje. Het is een spaarkaart, waarop de juf of meester het fruit kan aanduiden dat de kleuter heeft opgesmuld. Steek ze bij de heen-en-weerschriftjes van de kinderen, zo kan je ook de ouders bij de gezonde voeding van hun kleutertje betrekken. Bij een volle kaart hoort natuurlijk een beloning! Er is ook een melkkaartje om kleuters aan te sporen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid melk of melkproducten te nemen. 

De juf of meester die eens iets anders dan de klassieke fruitspies wil maken, vindt op de site een hele reeks lekkere, kindvriendelijke receptjes voor elk maaltijdmoment. Er wordt telkens aangegeven wat de kleine chefs zelf kunnen en waar ze nog een beetje hulp kunnen gebruiken.

Tot slot zijn er grappige infoblaadjes, makkelijk af te drukken op papier of etiket, voor in de heen-en-weerschriftjes, stickertjes voor op de brooddoos of kapstokken kleurplaten met illustraties uit het boekje 123 aan tafel.

Alle tools zijn gratis te downloaden of bestellen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
Mens en maatschappij
Info
Fysiek materiaal
Gepubliceerd: 10-04-2018
Nummer: 81165
Categorie
Materiaalpakket
Trefwoorden
123 aan tafeleetgewoontegezonde voedinggezondheidseducatielunchmoeilijke eterontbijtproevenreceptvoedingsaanbevelingvoedingsdriehoekvoedingsgewoontevoedingspatroonwarme maaltijd