Lees je snel goed in je vel : Boeken rond welzijn


Bron

Momenteel wordt er op de basisschool veel aandacht besteed aan welzijn. Welzijn betekent dat je je goed in je vel voelt, dat er voorzien is in je basisbehoeften, dat je gezond bent, dat je kan terugvallen op de geborgenheid van een warme thuis en een respectvolle familie en vriendenkring, dat je geaccepteerd bent in een ruimere gemeenschap, dat je zelfvertrouwen hebt.

Om de vele aspecten en het belang van welzijn op een spontane, niet schoolse manier  duidelijk te maken, selecteerden we een aantal recente boeken waarin het welzijn van de hoofdpersoon aan bod komt. Ondanks soms zware thema’s zijn humor en (zelf)relativering meestal niet veraf waardoor de toegankelijkheid vergroot, ook voor minder vlotte lezers.

De boeken staan alfabetisch op hoofdwoord gerangschikt. De beknopte annotatie omschrijft de inhoud, vormgeving en de doelgroep, met een benaderende minimumleeftijd. De samenstellers suggereren bij de boeken vragen om een gesprek op gang te brengen en verwijzen naar eventuele websites met lestips. Vertrekkend vanuit een boek wordt makkelijker ingang in een (eigen) problematiek gevonden. Door samen te praten over gelezen teksten ontwikkelen de leerlingen niet enkel de voornaamste vaardigheden om begrijpend en kritisch te lezen maar leren ze ook te luisteren naar elkaar en respect op te brengen voor elkaars mening.

Naast fictie komen ook enkele non-fictiereeksen aan bod. Zij zijn vooral nuttig als verduidelijking en aanvulling van een bepaald onderwerp zowel voor kinderen als volwassenen.  Achteraan vind je naast interessante informatieve boeken en websites, handige hoofdwoorden-, titel- en trefwoordenregisters.

Leesweb vzw
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
Nederlands
Info
Fysiek materiaal
Gepubliceerd: 25-04-2018
Nummer: 82063
Onderwijsbehoefte
Emotioneel en gedrag
Categorie
Uitgave: brochure, flyer
Trefwoorden
boekboekenkeuzelijstlees je snel goed in je vellezenwelzijnleerzorgtalen